A koronavírus-vészhelyzet miatt a SZÉP-kártyákon hatalmas összeg halmozódott fel. Ha ez a kereslet ráömlik a Balatonra, az egekbe szökhetnek az árak. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Güller Zoltán egy interjúban 1500 forintba kerülő lángosról is beszélt. A turisztikai szakértők szerint a valaha volt legerősebb szezon lehet az idei.

2 millió SZÉP-kártya

Kétmillió embernek van most SZÉP-kártyája, amely nagyjából 34 ezer elfogadóhelyen használható – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

202 milliárd forint

Tavaly 290 milliárd forintot töltöttek föl a munkáltatók, és 230 milliárdot költöttek el a kártyatulajdonosok. Április végén már 202 milliárd volt a SZÉP-kártya zsebeiben, vagyis sok pénz van a lakosságnál. Az elmúlt években a költések háromnegyede a vendéglátás-alszámláról történt, a szálláshelyalszámla körülbelül 15 százalékot tett ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megindulhat a költés

Az utóbbi bő egy év alatt csak nagyon limitáltan volt lehetőség élvezni a szálláshelyek nyújtotta élményeket, arra lehet számítani, hogy a SZÉP-kártya felhasználóinak körében is ez a szegmens bővül majd a legdinamikusabban. A turizmus visszaépítésében nagy szerep jut a SZÉP-kártyának, amely az egyik legnépszerűbb cafeteriaelem, a felhasználók és az elfogadóhelyek száma is folyamatosan bővül – írja a Balatonkörnyéke.hu hírportál.

Hatalmas harc lesz

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója szerint az elmúlt hónapok komoly kihívást jelentettek a turizmus számára, de amint újraindul a vendégforgalom, „hatalmas harc lesz” országok, térségek és turisztikai attrakciók között, ezért kell felkészülten, megújított kínálattal várni ezt a pillanatot – fogalmazott.

Elszabaduló árak

Mivel lehet elejét venni annak, hogy idén elszabaduljanak az árak a felpörgött belföldi kereslet hatására? – kérdezte a Világgazdaság Güller Zoltántól. „Ez piaci tevékenység, amelyet az államnak nem szükséges és nem is szabad befolyásolnia – hangzott a válasz, majd így folytatta:

1500 forintos lángos

„Olyan helyeken volt ez a próbálkozás korábban is jellemző, ahol nagyon rövid volt a szezon. Olvastam ezerötszáz forintos balatoni lángosról tavaly, de szerintem nem ez volt a jellemző. Önmérsékletre kérjük a szolgáltatókat, de beleszólni nem tudunk az árképzésbe.” – mondta Güller Zoltán.

Tömeg és magas árak

Magas árakra és telítettségre kell számítani a Balatonnál nyáron – mondta az Everguest turisztikai tanácsadó cég igazgatója, Belán Miklós. A cég megbízásából a TÁRKI által végzett felmérésben olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt 2 évben legalább egy alkalommal részt vettek többnapos belföldi vagy külföldi, turisztikai célú utazáson.

Erős szezon

Az igazgató szerint a nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget fog nyújtani. Hozzáfűzte: a jelenlegi helyzetben majdnem minden ötödik magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódni. További csaknem 20 százaléknyi magyar polgárt lehetne motiválni ugyanerre, ha megfelelő rendezvények és kulturális programok lennének szervezve. Ez azt jelenti, hogy akár több mint 1 millió magyar belföldi vendégre is számíthat idén a főváros.

A külföldi nyaralás is drágul

Külföldön sem lesz sokkal jobb a helyzet. Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő, nemrég arról beszélt az ATV-ben, hogy a kiemelt turisztikai célországokban 15-20%-al magasabb szállodai árakra kell számítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kikötő Balatonfüreden – Forrás: Balatonkörnyéke.hu