154 koronavírussal fertőzött beteg hunyt el az elmúlt 24 órában. Napok óta több, mint 150-en halnak meg a vírus szövődményei miatt. A virológus szerint a tesztek több, mint 40 %-a pozitív, amely nagyon rossz hír.

Közel 4 ezer az új fertőzött

3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

154 beteg halt meg

Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977 főre emelkedett.

151 ezer felett az aktív fertőzöttek száma

A gyógyultak száma jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti.

662 beteg van lélegeztetőgép

A legfrissebb adatok szerint 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. 

78 kórházban kezelnek koronavírusos betegeket

Jelenleg 78 olyan egészségügyi intézmény van, ahol koronavírus-betegeket látnak el. A leginkább, legnagyobb számban leterhelt ellátóhelyek a következők: a Debreceni Egyetem intézményei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház, a Borsod megyei kórház, a Semmelweis Egyetem kórházai, és a Dél-Pesti Centrumkórház.

Nagyon aggasztóak a számok

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa szerint nagyon aggasztóak a számok. A virológus számításai szerint az utóbbi napokban a tesztteltek több mint 40 százaléka lett pozitív.

Hatalmas felkiáltójel

Kemenesi Gábor szerint ez egy “hatalmas felkiáltójel”. Szerintem nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése. Éppen ellenkezőleg”.

Túl kell teljesíteni

Mindenkit arra kér, hogy kerülje a szükségtelen közösségbe járást, csoportosulást, csökkentse a bevásárlások számát, “maszk, távolság, kézmosás”, valamint még egy: “követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést”.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI