Összesen 126 elektromos autó és 60 töltőberendezés vásárlására nyílik lehetősége a tankerületek. A Klebelsberg Központ és az illetékes minisztérium elmondta, miért született ez a döntés. Kiderült az is, hogy milyen környezetkímélő járműveket fognak venni a pénzből.

Sok pénzről van szó

A Klebelsberg Központ elektormos gépjárműveket és nem nyilvános használatú töltőberendezéseket szerezhet be. A forrást a központ és a minisztérium szerint másra nem engedélyezett elkölteni. A teljes összeg pontosan 1.676.000.000 forint. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megvan a kiszemelt autók típusa

Az összegből Nissan Leaf és Nissan NV-200-as típusú autókat fognak vásárolni, tudta meg a 24.hu. Összesen 126 járművet terveznek beszerezni a tankerületi központok számára. A beszerzés segíti az energiahatékonyságot növelni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Csökkenhetnek a tankerületek költségei

A lépés következtében le lehet cserélni a régebbi típusú, kevésbé gazdaságos autókat. A korábban bérelt járműveket is újakra lehet cserélni. Így a fenntartási és üzemeltetési költségek csökkenhetnek, írta meg a lap számára a Klebelsberg Központ.

Kiderültek a támogatás részletei

A tankerületek a támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapták. Volt azonban egy kikötés. A pénzt csak az elektromobilitás segítésére lehet használni.

Nem lehet az autókat magáncélra használni

A járműveket kizárólag a fenntartói feladatok ellátásához lehet használni. Mindez azt jelenti, hogy a tankerületi vezetők az új elektoromos gépkocsikat nem használhatják személyes célokra.

Töltőpontokat is építenek

A lap kiderítette, hogy gondoskodni fognak a járművek töltési lehetőségéről is. Éppen a tankerületek számával megegyező új töltőpont kerül kialakításra, szám szerint hatvan. Így minden tankerületnek lesz saját töltőállomása.

Nem használhatja akárki az új töltőpontokat

Az újonnan megépítésre kerülő töltőpontokat külső használók nem vehetik igénybe. Kizárólag a hivatal dolgozói számára készülnek. Így például a gyermekükre váró szülők sem tölthetik ezeken a töltőpontokon az elektromos autóikat.

Ezek is érdekelhetnek!

47 kisteherautót vesznek a pénzből

A támogatás összegéből a tárca szerint 124, a Klebelsberg Központ szerint 126 járművet fognak vásárolni. Ezek közül 47 kisteherautó lesz a tervek szerint. Ezek a gépjárművek olyan tankerületekhez kerülnének, ahol a kisebb karbantartási, postázási és a napi szintű szállítási feladatokhoz nem állt rendelkezésre elég közlekedési eszköz.

Ez az Energiaügyi Minisztérium célja

Az Energiaügyi Minisztérium a közlekedés zöldítésén fáradozik. Ennek érdekében támogatják a fontos közfeladatot ellátó szervezeteket és intézményeket, hogy vásárolni tudjanak tiszta és csendes elektromos járműveket. A minisztérium hangsúlyozta, hogy nem személyi használatra, hanem közfeladatok ellátására valók ezek a gépkocsik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció