A járvány kezdetet óta már több mint 17 ezren haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. Jelenleg 1008 beteg van lélegeztetőgépen. Közben Kásler Miklós javaslatára vérrögoldó kezeléseket alkalmaznak annak érdekében, hogy minél többen túléljék a fertőzést.

Új fertőzöttek

7706 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 524 196 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

17 ezer felett a halottak száma

Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 083 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 354 817 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 152 296 főre emelkedett. 

1008 beteg van lélegeztetőgépen

9300 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1008-an vannak lélegeztetőgépen. 

Új kezelés

Kezdeményezte a vérrögoldó kezelést a kiemelt Covid-ellátó centrumokban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter – derül ki a miniszter Facebookon közzétett videóbejegyzéséből.

A halál egyik oka a véralvadás

A miniszter azt mondta, hogy a koronavírus-fertőzés okozta halálozás egyik oka a vér fokozott alvadékonysága. Az adatok azt is igazolják, hogy az érelzáródást okozó vérrögök feloldása, a fibrinolízis képessége csökken a szervezetben, és ez a folyamat játszódik le a halált vagy súlyos szövődményeket okozó tüdőembóliák nagy részében is.

Már az első hullámban is használták

Kásler Miklós azt mondta, a magyar orvosok már a járvány első hullámában megkezdték a véralvadásgátló készítmények, különböző heparin származékok alkalmazását a vérrögképződés megelőzésére, illetve kivédésére.

Szigorúan ellenőrzött körülmények

Mostantól pedig a kiemelt covid-ellátó centrumokban a miniszter kérésére szigorúan ellenőrzött körülmények közt alkalmazzák a vérrögoldó kezeléseket.

Csökkenhet a lélegeztetett betegek száma

Ettől a kezeléstől azt várja, hogy a lélegeztetésre szoruló betegek halálozása csökkenjen, a koronavírus-fertőzés utáni keringési és légzési elégtelenséget pedig sikerüljön elkerülni.

Kiskunhalason is új módszerrel gyógyítanak

A Kiskunhalasi Járványkórházban is egy új módszerrel próbálnak javítani a lélegeztetett betegek állapotán. Egy különleges vérmosó eszközt vetnek be a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeknél.

Az immunrendszer a szervezet ellen fordulhat

A citokinviharként a köztudatba is bevonult túlzott immunreakcióról nagyon sok szó esett már a koronavírus-járványban, főként mert az immunrendszer ilyenkor a szervezet ellen fordul, és a folyamat könnyen halálos is lehet.

Kimossák a vérplazmát

Azért, hogy ezt megelőzzék, a kiskunhalasi járványkórházban egy, a vérátömlesztéskor használt eszközt vetnek be, amellyel gyakorlatilag kimossák a vérplazmát, a normálison túli antitest részt “kivonják”, így a szervezet 24 órán belül visszatér a normális állapotba, és az esetek többségében már nem is indít túlzott immunreakciót, beindulhat a gyógyulás – hangzott el az RTL Híradóban.

Egy kismamát is megmentettek ezzel a módszerrel

Így mentettek meg egy olyan, válságos állapotban lévő koronavírusos kismamát is, akinek kezelőorvosai tüdő- és szívtranszplantációt javasoltak.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán