A járvány kezdetet óta már több mint 17 ezren haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. Jelenleg 1008 beteg van lélegeztetőgépen. Közben Kásler Miklós javaslatára vérrögoldó kezeléseket alkalmaznak annak érdekében, hogy minél többen túléljék a fertőzést.

Új fertőzöttek

7706 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 524 196 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

17 ezer felett a halottak száma

Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 083 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 354 817 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 152 296 főre emelkedett. 

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

1008 beteg van lélegeztetőgépen

9300 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1008-an vannak lélegeztetőgépen. 

Új kezelés

Kezdeményezte a vérrögoldó kezelést a kiemelt Covid-ellátó centrumokban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter – derül ki a miniszter Facebookon közzétett videóbejegyzéséből.

A halál egyik oka a véralvadás

A miniszter azt mondta, hogy a koronavírus-fertőzés okozta halálozás egyik oka a vér fokozott alvadékonysága. Az adatok azt is igazolják, hogy az érelzáródást okozó vérrögök feloldása, a fibrinolízis képessége csökken a szervezetben, és ez a folyamat játszódik le a halált vagy súlyos szövődményeket okozó tüdőembóliák nagy részében is.

Már az első hullámban is használták

Kásler Miklós azt mondta, a magyar orvosok már a járvány első hullámában megkezdték a véralvadásgátló készítmények, különböző heparin származékok alkalmazását a vérrögképződés megelőzésére, illetve kivédésére.

Szigorúan ellenőrzött körülmények

Mostantól pedig a kiemelt covid-ellátó centrumokban a miniszter kérésére szigorúan ellenőrzött körülmények közt alkalmazzák a vérrögoldó kezeléseket.

Csökkenhet a lélegeztetett betegek száma

Ettől a kezeléstől azt várja, hogy a lélegeztetésre szoruló betegek halálozása csökkenjen, a koronavírus-fertőzés utáni keringési és légzési elégtelenséget pedig sikerüljön elkerülni.

Kiskunhalason is új módszerrel gyógyítanak

A Kiskunhalasi Járványkórházban is egy új módszerrel próbálnak javítani a lélegeztetett betegek állapotán. Egy különleges vérmosó eszközt vetnek be a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeknél.

Az immunrendszer a szervezet ellen fordulhat

A citokinviharként a köztudatba is bevonult túlzott immunreakcióról nagyon sok szó esett már a koronavírus-járványban, főként mert az immunrendszer ilyenkor a szervezet ellen fordul, és a folyamat könnyen halálos is lehet.

Kimossák a vérplazmát

Azért, hogy ezt megelőzzék, a kiskunhalasi járványkórházban egy, a vérátömlesztéskor használt eszközt vetnek be, amellyel gyakorlatilag kimossák a vérplazmát, a normálison túli antitest részt “kivonják”, így a szervezet 24 órán belül visszatér a normális állapotba, és az esetek többségében már nem is indít túlzott immunreakciót, beindulhat a gyógyulás – hangzott el az RTL Híradóban.

Egy kismamát is megmentettek ezzel a módszerrel

Így mentettek meg egy olyan, válságos állapotban lévő koronavírusos kismamát is, akinek kezelőorvosai tüdő- és szívtranszplantációt javasoltak.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán