Ismét megugrott Magyarországon a koronavírusban elhunytak száma. A legfrissebb adatok szerint 189 ember halt meg, ezzel együtt csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma. Közben bejelentették, hogy karácsony után teljesen bezár Ausztria. Januárban tömegest tesztelést tartanak.

4 ezer felett az új fertőzöttek száma

4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzés, ezzel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

189-en haltak meg

Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 93 323 fő, az aktív fertőzöttek száma 198 785 fő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

538-an vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7 295 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen.

Karácsony után már olthatnak

Orbán Viktor pénteken,  a Kossuth Rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy már december 27-28 körül megkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása, először 35 ezer adagnyi oltóanyaggal, amellyel először az egészségügyi dolgozókat oltják be. Mint mondta, először a Dél-pesti Centrumkórház kapja meg a vakcinát, majd sorban a megyei kórházak.

Nyájimmunitás

Rusvai Miklós virológus pedig úgy fogalmazott az ATV Híradójának kérdésére, hogy számításai szerint már március-április körül el lehet érni a kívánt nyájimmunitást.

4 millió embert kellene beoltani

„Körülbelül 6 millió immunist ember kellene ahhoz, hogy a járvány ne terjedjen, hogy a nyájimmunitás meglegyen, ebből jelenleg az én számításaim szerint 1-1.5 millió, aki már átesett a fertőzésen, tehát részlegesen védett, ehhez kéne még 4 millió fő, aki az oltás révén védettséget szerez” – mondta a virológus.

Bezár Ausztria

December 26-tól Ausztriában újra életbe lép az egésznapos kijárási korlátozás, és bezárnak a boltok. A közeli érintkezést igénylő szolgáltatók – például fodrászok, kozmetikusok – sem fogadhatnak vendégeket.

Tömeges szűrést tartanak

A teljes zárlat január 18-áig tart, és az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg, aki pedig ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart a zárlat.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Facebook/Országos Korányi Pulmonológiai Intézet