272 koronavírussal fertőzött beteg halt meg az elmúlt napon Magyarországon, ezzel együtt csaknem 24 ezer áldozata van a járványnak. Hétfőn az Országos Kórház Főigazgatósáság főigazgató-helyettese szerint a lélegeztetőgépen lévők 80 százalékának az életét nem tudják megmenteni

Új fertőzöttek

A legfrissebb adatok szerint 2837 az új fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 068 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

272 elhunyt

Elhunyt 272 koronavírussal fertőzött beteg, így az elhunytak száma 23 980 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 431 124 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 974 főre emelkedett.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

11 ezer körül a kórházban ápoltak száma

Jelenleg 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen. 

Csökkent a kórházak leterheltsége

Némileg csökkent a magyar kórházak intenzív osztályain a terhelés, mondta az Országos Kórház Főigazgatósáság főigazgató-helyettese a Hír TV-ben hétfő este. A csúcson mintegy 1500 embert ápoltak lélegeztetőgépen, de Dr. Takács Péter szerint ennek duplája a magyar egészségügyi rendszer kapacitáshatára. 

Van még kapacitás

A főigazgató-helyettes szerint “3000 az az ágyszám, amit biztonsággal tudunk üzemeltetni és szakembergárdával ellátni.”

A lélegeztetett beteg túlélése

Arra a kérdésre, hogy igaz-e a Magyar Orvosi Kamara állítása, hogy a lélegeztetőre került betegek több mint 90 százaléka meghal, Takács Tamás azt válaszolta, hogy túlzás ez a szám. Adataik szerint a lélegeztetett betegek több mint 80 százalékának nem tudják megmenteni az életét. 

Mindent megkapnak a betegek

A főigazgató-helyettes szerint a magyar betegek ugyanúgy megkapnak mindent, “mint tőlünk nyugatabbra, vagy az Egyesült Államokban”, szerinte a magas halálozás Magyarországon “a betegség jellegéből fakad.”

Érvénytelen TAJ-szám

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Beoltottak

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid osztály – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila