A kényelmesebb és gyorsabb vásárlás érdekében a Budapesti Közlekedési Központ jegy- és bérletautomata-hálózatának egy része decembertől készpénzmentessé válik. A tranzakciók 60 százalékát ugyanis már bankkártyával végzik az ügyfelek. A készülékek üzemeltetése ennek köszönhetően még kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz.

Készpénzmentes automaták  

Az ügyfelek változó szokásaival összhangban készpénzmentessé válik néhány BKK jegy- és bérletautomata, ezzel gyorsabb és érintésmentes lesz a vásárlás ezeknél a készülékeknél – adta hírül a BKK. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

25 készüléket választottak ki

A társaság december 1-től a 315 automatából álló rendszer 25 készülékét teszi készpénzmentessé, kizárólag olyan helyszíneken, ahol egyébként több gép is elérhető. A készpénzes fizetés lehetősége így nem szűnik meg, az továbbra is elérhető lesz minden jelenlegi értékesítő ponton.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Íme, a lista

Decembertől a követkető helyszíneken lesznek készpénzmentes automaták: Göncz Árpád városközpont metróbejárat; Astoria, metróbejárat; Blaha Lujza tér, metróbejárat; Corvin-negyed; Déli pályaudvar, aluljáró; Kálvin tér, metróbejárat; Kelenföld vasútállomás, őrmezői metróbejárat; Kelenföld vasútállomás, vasúti aluljáró, „B” és „C” peron között; Keleti pályaudvar, ÜC; Lehel tér, aluljáró; Liszt Ferenc repülőtér – 2A terminál; Liszt Ferenc repülőtér – 2B terminál; Mexikói út, metróbejárat; Nagyvárad tér, aluljáró; Népliget, metróbejárat; Nyugati pályaudvar, metróbejárat, Nagykörút; Örs vezér tere, metróbejárat; Puskás Ferenc Stadion, metróbejárat; Széll Kálmán tér, metróbejárat, felszín; Újpest-Központ, metróbejárat.

Letakarják a nyílásokat

A felsorolt automaták megjelenése minimálisan változik: letakarják a készülékek készpénzt elfogadó és kiadó nyílásait, illetve egy matrica is figyelmezteti majd az ügyfeleket a vásárlási módokra.

Gazdaságosabb fenntartás

A készpénzmentességnek köszönhetően javul az automaták üzembiztonsága, a hálózat üzemeltetése még kiszámíthatóbb lesz, az automaták élettartama is nőhet. Összességében tehát gazdaságosabb lesz az automata hálózat fenntartása.

Folyamatosan nő a bankkártyás fizetések száma

A 2020-ban kezdődött pandémia óta világszerte növekszik a bankkártyás fizetések száma. Idén Budapesten a BKK automatás vásárlásokon belül a bankkártyás tranzakciók aránya 60 százalék fölé emelkedett. Ez 2019-ben még 50 százalék alatt volt. A bankkártyás automatás-vásárlások összértéke is folyamatosan nő, idén az értékesítésen belül ez már 74 százalék felett van.

Digitális előretörés

Az évek óta tapasztalható tendenciában az is szerepet játszik, hogy az ügyfelek körében egyre népszerűbbek a digitális termékek. A közösségi közlekedést használók közül 2022 októberében már minden ötödik BKK havi bérletet digitális formában vásároltak meg.

Folyamatos lépések

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelt figyelmet fordít a digitális fejlesztésekre, az elektronikus fizetési lehetőségek népszerűsítésére. A társaság 2022 elején elindította a BudapestGO applikációt, amelyben mára több millió jegyet és bérletet vásároltak a felhasználók.

Közbringa, pillanatok alatt

Korábban megújult a MOL Bubi applikációja is, ennek köszönhetően ma már minden közbringával kapcsolatos ügyet pillanatok alatt el lehet intézni az alkalmazásban, nincs szükség személyes ügyintézésre.

Jön az újabb fejlesztés

Jövő év elején pedig újabb digitális fejlesztés tesztelésébe kezd a BKK, amelyben a fővárosban közlekedők előzetes regisztráció nélkül, bankkártyájuk, okostelefonjuk, vagy okosórájuk segítségével használhatják majd a 100E repülőtéri járatot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: jegyautomata a fővárosban. Forrás: BKK.