Pénteken kiszabott ítélet szerint jogerőseb 28 év börtönt szabott ki a Maros megyei ítélőtábla a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottjára, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában.

Három kivételével az összes vádpontban bűnösnek találták

A Transtelex cikke szerint a 36 éves K. Sz.-t három kivételével az összes vádpontban bűnösnek találták, és a szabadságvesztés mellett az alapfokon kiszabott 790 ezer lejes kártérítést is ki kell fizetnie a sértetteknek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csökkentették az elsőfokú ítéletet

Tavaly júniusi elsőfokú ítéletében a Csíkszeredai Bíróság minden vádpontban bűnösnek találta a volt nevelőt, és a maximálisan kiszabható harminc éves szabadságvesztésre büntette, vagyis a jogerős döntés csökkentette K. SZ. büntetését.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tíz éven át követett el kegyetlenségeket

A Transtelex birtokába jutott vádirat szerint a gondozó majdnem tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között mintegy tucatnyi, gondjaira bízott gyerekkel követett el kegyetlenségeket két olyan gyerekotthonban, amelyekben dolgozott, és amelyeket a Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány tart fenn.

Böjte Csaba elismerte

Böjte Csaba tavaly elismerte az alapítványa felelősségét a gyermekbántalmazási ügyben, a Magyar Hangnak is nyilatkozott az üggyel kapcsolatban

Ezt mondta a felelősségről Böjte Csaba

„Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer.”

Tizenöt fiú vallott ellene

A gondjaira bízott kiskorúak sérelmére elkövetett többrendbeli nemi erőszak, szexuális bántalmazás, szexuális visszaélés és bántalmazás – miatt szabták ki a büntetést, 12 vádpontban pedig megállapították a bűncselekmény elévülését. A volt nevelő ellen 15 fiú vallott tárgyaláson.

Szörnyű említeni miket tett

A hvg.hu cikkében felsorolta azokat a cselekményeket, amiket a nevelő elkövetett a rábízott gyermekekkel. Mi ezt nem részleteznénk, akit érdekel kattintson a linkre.

Egy fogyatékkal élő gyermeket is bántalmazott

Egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút rendszeresen ütlegelt, és többször kitette az otthon emeleti – hat-hét méter magasan lévő – ablakpárkányára, és becsukta az ablakot.

Főleg önkénteseket alkalmaztak

Az akkori tudósításokból is kiderült, hogy Böjte Csaba alapítványa főleg önkénteseket alkalmaz főállású nevelőként. A Transtelex szerint az alkalmazásnak nem feltétele a szakképesítés vagy pszichológiai teszt, sőt még csak állásinterjún sem kell részt venniük. Az alapítvány egyik név nélkül nyilatkozó volt munkatársa azt mondta, hogy nem szűrik semmilyen formában a nevelőnek jelentkező embereket.

Böjte atya korábban Tóth Gabit is megáldotta

Az énekesnőnek bár pihenésre lett volna szükséges, szombat este Szegeden fellépett, majd pedig a közösségi oldalán megoszotta: Böjte Csaba a koncert előtt megáldotta őt. „A szegedi koncert előtt Böjte Atya áldása és ölelése erőt adott és megerősítette a hitemet. A hitemet abban, hogy a szeretet legyőzi a gyűlöletet. Tízezer ember a Dóm téren. A hit ereje, köszönjük Szeged” – írta posztjában Gabi.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: MTI