Favágó eszközökre nem csak az erdőn dolgozó szakembereknek, hanem az otthon tevékenykedő kertészeknek is szüksége lehet. Hiszen a téli tüzelőt össze kell aprítani, az udvarban lévő beteges fákat kivágni, és a bográcsozás sem fog működni tűzifa nélkül.

Ezért minden kerttulajdonos fészerében méltó helye van az alábbi szerszámoknak, melyekből mindig érdemes magas minőségű termékekre beruházni.

Fejsze

A rönkök hasításának és a gyújtós aprításának elengedhetetlen kelléke! Mivel alapvetően sem egyszerű vele dolgozni, ezért főleg ajánlott olyan eszközt választani, ami egy kicsit megkönnyíti a munkát. Bizonyára mindenkinek lapul otthon a fészerben egy nagyapáink korában kovácsolt “békebeli” fejsze, mely a használattól fényesre kopott fanyelével és súlyos, megviselt állapotú fejével még mindig munkára készen áll.

Bár szükség esetén még valóban használatra fogható, de cseppet sem könnyű vagy élvezetes vele dolgozni. Az éle ugyanis már rég megkopott, a feje folyton beleragad a rönkbe, egy nagyobb lendületű mozdulatnak köszönhetően pedig le is repülhet a nyélről, ami igencsak balesetveszélyes.

Ha túllépünk a nosztalgiázáson, akkor beláthatjuk, hogy egy új fejszére lesz szükség. Olyat érdemes választani, aminek a nyele könnyű, de erős, a feje stabilan rögzített, kialakításának köszönhetően nem szorul bele a rönkbe, és persze kellően éles. Ez természetesen nem a legalacsonyabb árkategóriás termékekre lesz jellemző, de hosszú távon megtérül majd az egyszeri nagyobb befektetés. 

Fűrész

Egy jól használható kézifűrészre minden kertben szükség van, hiszen könnyen levághatóak vele az elszáradt vagy az útban lévő faágak, emellett ács- és asztalosmunkákhoz vagy barkácsoláshoz is kiválóan alkalmasak.

Aki szereti a klasszikus megoldásokat, az választhat egy hagyományos keretes fűrészt, aminek a mai változatai teljesítményben és használhatóságban messze felülmúlják régi társaikat. Aki pedig a modernebb eszközök híve, az használhat egyenes kézifűrészt is, amivel a nehezebben hozzáférhető helyeken is könnyedén kivitelezhető a vágás. 

A jó minőségű kerti fűrészek optimális súlyelosztással, kényelmes markolattal és az élét hosszú ideig tartó fűrészlappal rendelkeznek, így tartós használatot biztosítanak. A Fiskars & Gerber termékek webáruházából is beszerezhetjük őket. 

Élező

Bármennyire is tartós egy penge, minden egyes használat után egy picit kopik az éle. Ez ugyan szemmel nem észrevehető mértékben történik, de egy idő után nagyon is feltűnő, hogy a fejsze vagy a fűrész már nem nyújtja azt a teljesítmény, mint újkorában. A fűrészek esetében egy lapcserével orvosolható a probléma, a fejszéknél viszont egy alapos élezés lesz a megoldás. 

Ezért ajánlott beszerezni és készenlétben tartani egy élezőeszközt is, amivel nem csak a fejszéket, hanem a késekes is ismét borotvaélessé varázsolhatjuk, hogy továbbra is elégedetten használhassuk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!