Az első kerületi társasház lakói amikor kinyitották a borítékot és meglátták a csekket majdnem elájultak. Az épületben többségbe került tulajdonos a társasház közgyűlésében brutálisan megemelte a havonta fizetendő díjakat. Sokan menekülnének, de nincs hová, csak a lakásokat eddig felvásárló többségi tulajdonosnak tudnák eladi a lakásukat, kérdés, hogy milyen áron. Durva és elgondolkodtató történet, hiszen bárki kerülhet ilyen helyzetbe. Kérdés mit lehet teni, ha egy gazdag szomszéd elkezdi szívatni a többieket?

Felvásárolta a lakásokat

Súlyos konfliktus alakult ki egy budapesti, 1. kerületi társasházban. Az egyik tulajdonos fokozatosan, felvásárolta a lakásokat és néhány év alatt többségi befolyást szerzett a ház közgyűlésében, ahol olyan határozatokat hoz, amely nem tetszik a kisebbségi tulajdonosoknak, például a csillagos egekbe emeli a közös költséget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Háborúskodás

A társasház lakói közül néhányan már évtizedek óta a házban élnek. Van olyan lakó, akinek a családja 120 éve, a ház megépülése óta ott lakik. Néhány évvel ezelőtt megjelent a házban egy életmódorvos-vállalkozó, aki megkérdezte a lakókat, bánnák-e, ha egy magánorvosi rendelőt alakítana ki az egyik ingatlanban. „Mondtuk neki, hogy természetesen megengedjük. Az egészségügyért mindent!” – mesélte a Telexnek a most már évek óta tartó háborúskodásról az egyik lakó.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Havi 300 ezres közös költség

A szomorú tulajdonosnak az átlagos méretű lakására szeptembertől a közös költség és az ahhoz kapcsolódó díj (célbefizetés) együttes havi összegeként majdnem 300 ezer forintot szabtak ki. Egy másik lakónak pedig, akinek nagyobb lakása van, több mint félmillió forintot.

Irreális díjak

Szó sincs semmi olyasmiről, hogy az érintett lakóknak valamilyen nemfizetésből adódó durva hátraléka lett volna, időben fizették a társasházi költségeket. Az irreálisan magas díjszabást tartalmazó közgyűlési határozat mellett a számladokumentum is ezekkel a brutális összegekkel ment ki a lakóknak.

Rosszul számolták ki

Aztán – az augusztusi határozat után majdnem két hónappal – a közös képviselő jelezte: rosszul számolták ki a díjakat, nem kell ekkora összegeket fizetni. Erről a lakókat emailben értesítették, de közülük van, aki attól tart: mi van, ha még mindig az irreálisan magas összegek vannak érvényben, hiszen a határozat ezt tartalmazta, új közgyűlés pedig szerinte azóta nem volt, ráadásul a jól kiszámolt díj is duplája a korábbi díjnak.

A társasház közgyűlése dönt mindenről

Az évek során tehát fokozatosan egyre több lakás került a házban egészségközpontot működtető céghez, így többségi befolyást szerezett a közgyűlésben. Mivel a társasház közgyűlése dönt minden lényeges kérdésről, így arról is, hogy a lakóknak mekkora közös költséget és ahhoz kapcsolódó díjakat kell fizetniük. Idén a többségbe került tulajdonos megszavazta, hogy jócskán emeljék meg a közös költséget és egy hozzá kapcsolódó díjat is.

Közös képviselő

A kisebbségbe szorult lakók szerint a társasház közös képviselője B. András jó viszonyban van a többségi befolyásba került tulajjal, és sokat segített neki. Amikor a kisebbségbe került lakástulajdonosok ezt a közös képviselő szemére vetették azt mondta: „Nem tehetek mást, nekem nincs jogom mérlegelni és figyelembe venni a kisebbség érdeksérelmét”. 

Semmit sem ér a szavuk

A kisebbségbe került tulajok állítják munkaidőben szervezik meg a társasházi közgyűléseket, nem tudnak jelen lenni, illetve egyébként sem ér szinte semmit a szavuk a többség ellen.

Bíróságra került az ügy

Azt, hogy van olyan kisebbségbe szorult lakó, akinek a magas díjakról más a véleménye, mint a többséginek, jól jelzi, hogy bíróságra került az ügy, hiszen hiába fordultak az illetékes jegyzőhöz ő is csak annyit mondott, hogy egy kormányrendelet alapján nem jogosultak a társasház működését „gazdaságossági vagy célszerűségi szempontból értékelni”, tehát a pénzügyi döntések igazságosságát vagy esetleges „mögöttes érdekeket” nem vizsgálhatnak. Forduljanak bírósághoz.

Eladhatatlan lakások

Néhány kisebbségbe került tulaj szerint a magasra emelt havi díjak szinte lehetetlenné teszik, hogy a lakásukat esetleg el tudják adni. Hiszen ki az a külső szereplő, aki ekkora havi költségekkel és ilyen kiszolgáltatott tulajdoni viszonyokkal megvesz egy ingatlant? Persze lehet, hogy a többségi befolyással bíró tulajnak el tudnák adni, de kérdéses, milyen árakon. Mindenesetre az egyik lakó bírósághoz fordult, de attól tart, évekig húzódhat az ügy, a havi díjak viszont addig nem várnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció