30 millió forintra bírságolt egy budapesti szépségközpontot a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság, mert lehallgatta vendégeit.

Gyanús jelek

A hatóság azután kezdett el vizsgálódni, hogy többen is bejelentést tettek arról, hogy a szépségközpont szinte minden helyiségében kamerák vannak. Olyan bejelentés is érkezett, miszerint a menedzseri irodában mind a dolgozókat, mind a vendégeket lehallgatják. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt voltak a kamerák

A szépségközpont összesen 32 kamerát működtetett, volt belőlük az ügyfélváróban, de még a kezelő- és diagnosztikai szobákban is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hallani lehetett őket

A NAIH által a helyszíni szemlén lementett kamerafelvételeken egyrészt a munkavállalók munkaállomásai voltak láthatóak, úgy, hogy minden egyes esetben láthatóak és hallhatóak a munkavállalók munkavégzés közben.

Nem indokolt adatgyűjtés

De nem csak a kamerás megfigyelés volt jogsértő: jelentős mennyiségű személyes adatot is gyűjtöttek az ügyfelektől. Arra kérték őket, hogy adják meg ismerőseik nevét és elérhetőségeit, majd ezen adatok felhasználásával ajánlottak ingyenes kezelést az érintetteknek.

Nem egyeztek bele

A vállalkozás nem adta meg a kamerák különböző helyeken való használatához a jogalapot, és a személyes adatokat az érintett személyek beleegyezése nélkül gyűjtötte.

Korábban is kaptak bünetést

A szépségközpontot egyébként már korábban meg is megbüntették 500, illetve 600 ezer forintra, mert nem tettek eleget a tájékoztatásnyújtási kötelezettségüknek, a hivatal kérdéseire válaszaikat csak késve és hiányosan küldték meg. A büntetést az érzékeny információk gyűjtésével, a GDPR és az Infotörvény több rendelkezésének megsértésével indokolták.

Balatoni eset

Ahogy korábban írtunk róla, egy balatoni szállásadó nemcsak a szálláshely kapuját, parkolóját, recepcióját, étkezőjét és udvarát kamerázta be, hanem a teraszon álló jakuzzit is, ahol a vendégek beszélgetéseit is rögzítette.

Így figyelte meg a nyaralót

A területen két kamerarendszert is működtetett. Az egyik fix analóg kamerákból állt, amelyek csak élőképet közvetítettek, a második IP-kamerákból, amelyek képet és hangot is rögzítettek. Ezek a kamerák mozgásra aktiválódtak, és kezdték meg a rögzítést.

Nem tudtak róla

Az étkezőt és a teraszt megfigyelő kamerák esetében azonban arra jutott a hatóság, hogy a kamerafelvételek alapján a vendégek „nem voltak tisztában azzal, hogy őket a jakuzzi használata közben kamerával megfigyelik, róluk felvétel készül intim szituációk közben”.

Félrevezető infók

A hatóság szerint a szállásadó „nem nyújtott átlátható, könnyen hozzáférhető tájékoztatást az érintetteknek a kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelésről, illetve a közölt információk tévesek, félrevezetőek voltak”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció