Méltánytalannak tűnik az MVM eljárása, amely azért büntet sok tízmilliós kötbérrel önkormányzatokat, távhőszolgáltatókat és még nonprofit cégeket is, mert spóroltak az energiával. Egy újbudai céget 10 millióra büntettek, a szegedi és miskolci távhőcégnek 190 milliót kell fizetnie.

Így néz ki a rendszer

Rengeteg szolgáltató, önkormányzat, cég, úgy kapja a működéséhez szükséges energiát, hogy azt egy évre előre, szerződésben leköti. Például megállapodik egy uszodákat meg mindenféle épületet működtető önkormányzat a távhőszolgáltatóval, hogy mennyi hőenergiára lesz szükségük az évben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Spórolni kezdtek

A távhőszolgáltató ennek megfelelően dolgozik, ennyi gázt vesz, hogy elő tudja állítani a kért mennyiséget. Aztán jön egy háború, egy energiaválság, és a lekötött mennyiség ára a tizenötszörösére nő. Tehát jön a nagy spórolás, mivel az önkormányzat a megváltozott körülmények között nem is akar és ne is tud elhasználni annyi energiát, amennyit lekötött – írja a Blikk.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bezárják, de fizetni kell

Így kötbért, büntetést kell fizetnie. Így hiába zár be egy fürdő, vagy sportközpont, vagy hiába tekerik le a termosztátokat ugyanezeken a helyeken, ha a lekötött energia árának egy jelentős részét akkor is ki kell fizetnie az üzemeltetőnek, ha nem használta el.

Kormány kérte a spórolást

A rezsitámogatás feltétele volt egyébként az önkormányzatoknál a spórolás. Ezt írta a Miniszterelnökség, mikor megjelent a lista, melyik önkormányzat kap rezsitámogatást: „A támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.”

Nonprofit szervezeteket is büntetnek

Ma az újbudai önkormányzat írt a velük történtekről: “Tízmillió forintos kötbér számlát kapott az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft., mert spórolt az energiával Tízmillió forintos kötbérről kapott számlát a távhőszolgáltatójától, az Újbuda sportközpontját üzemeltető Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft.”

Szóltak előre

A cégnek azért kell ekkora összeget fizetnie, mert nem használta el az általa lekötött hőmennyiséget. A sportszolgáltató vezetése korábban egy tárgyalás alkalmával jelezte, hogy nem tudják a lekötött mennyiséget felhasználni, tekintettel arra, hogy a távhő egységára a tizenötszörösére nőtt a tavalyi év közben és ők is, mint mindenki a rezsi csökkentésére törekszik.

Spóroltak, de minek

A szerződésük értelmében a 2022- ben a lekötött hőmennyiség 7.500 Gigajoule volt, mely a normál üzemmenet során egy reális mennyiség. A kormány által is előírt működési korlátozások azonban 600 GJ alul fogyasztást eredményeztek.

Milliós büntetés

Az így megspórolt 35 millió forintot azonban a szolgáltató most a 10 milliós büntetéssel terheli. Az önkormányzatok és cégeik tehát hiába spórolnak, ha a szolgáltató cégek súlyos milliókat rónak ki a szervezetekre.

Vidéki cégeket is büntetnek

A közelmúltban több település is hasonlóképpen járt. A miskolci távhőcégeknek például az MVM-nek kell kötbért fizetniük, mivel kevesebb gázt használtak el, mint amit megrendeltek. A szegedi hőszolgáltatóra 190 milliós kötbért róttak ki hasonló okból, és a miskolci távhőszolgáltató is így járt. Kérdés, hogy az MVM tényleg behajtja-e tőlük.

Átalakult a számlázás

Gondot okoz az is, hogy a távhősöknél már havi elszámolás van: az MVM havi bontásban nézi, mennyi gáz fogyott, és az kevesebb, vagy több, mint amit előre lekötöttek. Ezt ősszel vezették be, korábban éves elszámolás volt. Tehát egy enyhe december-januári időszakot, mikor kevesebb energia kell – most is ez van – ki lehetett egyenlíteni, ha mondjuk a február hidegebb volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció