Méltánytalannak tűnik az MVM eljárása, amely azért büntet sok tízmilliós kötbérrel önkormányzatokat, távhőszolgáltatókat és még nonprofit cégeket is, mert spóroltak az energiával. Egy újbudai céget 10 millióra büntettek, a szegedi és miskolci távhőcégnek 190 milliót kell fizetnie.

Így néz ki a rendszer

Rengeteg szolgáltató, önkormányzat, cég, úgy kapja a működéséhez szükséges energiát, hogy azt egy évre előre, szerződésben leköti. Például megállapodik egy uszodákat meg mindenféle épületet működtető önkormányzat a távhőszolgáltatóval, hogy mennyi hőenergiára lesz szükségük az évben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Spórolni kezdtek

A távhőszolgáltató ennek megfelelően dolgozik, ennyi gázt vesz, hogy elő tudja állítani a kért mennyiséget. Aztán jön egy háború, egy energiaválság, és a lekötött mennyiség ára a tizenötszörösére nő. Tehát jön a nagy spórolás, mivel az önkormányzat a megváltozott körülmények között nem is akar és ne is tud elhasználni annyi energiát, amennyit lekötött – írja a Blikk.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Bezárják, de fizetni kell

Így kötbért, büntetést kell fizetnie. Így hiába zár be egy fürdő, vagy sportközpont, vagy hiába tekerik le a termosztátokat ugyanezeken a helyeken, ha a lekötött energia árának egy jelentős részét akkor is ki kell fizetnie az üzemeltetőnek, ha nem használta el.

Kormány kérte a spórolást

A rezsitámogatás feltétele volt egyébként az önkormányzatoknál a spórolás. Ezt írta a Miniszterelnökség, mikor megjelent a lista, melyik önkormányzat kap rezsitámogatást: „A támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.”

Nonprofit szervezeteket is büntetnek

Ma az újbudai önkormányzat írt a velük történtekről: „Tízmillió forintos kötbér számlát kapott az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft., mert spórolt az energiával Tízmillió forintos kötbérről kapott számlát a távhőszolgáltatójától, az Újbuda sportközpontját üzemeltető Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft.”

Szóltak előre

A cégnek azért kell ekkora összeget fizetnie, mert nem használta el az általa lekötött hőmennyiséget. A sportszolgáltató vezetése korábban egy tárgyalás alkalmával jelezte, hogy nem tudják a lekötött mennyiséget felhasználni, tekintettel arra, hogy a távhő egységára a tizenötszörösére nőtt a tavalyi év közben és ők is, mint mindenki a rezsi csökkentésére törekszik.

Spóroltak, de minek

A szerződésük értelmében a 2022- ben a lekötött hőmennyiség 7.500 Gigajoule volt, mely a normál üzemmenet során egy reális mennyiség. A kormány által is előírt működési korlátozások azonban 600 GJ alul fogyasztást eredményeztek.

Milliós büntetés

Az így megspórolt 35 millió forintot azonban a szolgáltató most a 10 milliós büntetéssel terheli. Az önkormányzatok és cégeik tehát hiába spórolnak, ha a szolgáltató cégek súlyos milliókat rónak ki a szervezetekre.

Vidéki cégeket is büntetnek

A közelmúltban több település is hasonlóképpen járt. A miskolci távhőcégeknek például az MVM-nek kell kötbért fizetniük, mivel kevesebb gázt használtak el, mint amit megrendeltek. A szegedi hőszolgáltatóra 190 milliós kötbért róttak ki hasonló okból, és a miskolci távhőszolgáltató is így járt. Kérdés, hogy az MVM tényleg behajtja-e tőlük.

Átalakult a számlázás

Gondot okoz az is, hogy a távhősöknél már havi elszámolás van: az MVM havi bontásban nézi, mennyi gáz fogyott, és az kevesebb, vagy több, mint amit előre lekötöttek. Ezt ősszel vezették be, korábban éves elszámolás volt. Tehát egy enyhe december-januári időszakot, mikor kevesebb energia kell – most is ez van – ki lehetett egyenlíteni, ha mondjuk a február hidegebb volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció