Locsolókocsik, ivókutak, lajtoskocsik, tovább nyitvatartó strandok – Életbe lépett a Müller Cecília által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart. A főváros cégei, vállalatai igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetén.

Locsolóautókkal a hőség ellen

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon már beszámoltunk róla, életbe lépett a hőségriasztás. A fővárosban a locsolóautók a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20 gépjárművel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hőérzet csökkentése

Éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal lehűtve. Ez csökkenti a lakosság hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Új útvonalon a locsolókocsi

A hőség elleni locsolás hatékonyságának növelése érdekében műholdképek hőtérképei alapján már a tavalyi évben átalakította járatainak útvonalát.

Hangsúly a sétálóövezeteken

Az új útvonalrendszer egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a belvárosi és az egyéb, kevés zöld felülettel rendelkező, de a gyalogosok által napi szinten használt városrészek a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kaptak.

Új ivókutak

A már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítottak ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja.

Vízosztás

A Fővárosi Vízművek keddtől üzembe helyezi a kifejezetten rendkívüli helyzetekre kialakított vízosztó tartállyal ellátott utánfutót. Ebből bárki kulacsába, poharába tölthet vizet. A vízadagoló saját tartályában 700 liter ivóvíz áll a járókelők rendelkezésére.

Tilos az…

A nagy melegben csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezekben nem ivóvíz található, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Klíma a BKK járművein

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően a villamos, trolibusz és autóbusz ágazatban is folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott járművek száma – írja közleményében a Főváros. A műszaki szolgálat mindent elkövet, hogy a klímaberendezések a lehetőségekhez képest a legjobb hatásfokkal üzemeljenek ezekben a járművekben is. Valódi megoldást a járműpark túlkoros egyedeinek folyamatos cseréje fog jelenteni.

Tovább lesznek nyitva a strandok

A hőségriadóra való tekintettel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben és strandjain, a Dandár és a Rudas kivételével, a zárási idő a 2022. június 27-30. közötti időszakban 20:00 órára módosul.

“Senki se igyon a melegben fröccsöt vagy sört”

Müller Cecíilia pénteken rendelte el a hőségriasztást és azt javasolja senki se sörözzön vagy fröccsözzön a hőségben. A tisztifőorvos tanácsait ebben a cikkünkben foglaltuk össze. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció