Újabb magyar állampolgároknál mutatták a koronavírus-fertőzést, 3150 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, ez 39-cel több, mint egy nappal ezelőtt. Elhunyt újabb 10 idős krónikus beteg, ezzel 383 főre emelkedett az elhunytak száma.

Egy nap alatt 42-en már gyógyultan távoztak a kórházból, így már összesen 801 gyógyult személyről ír a koronavirus.gov.hu. Az aktív fertőzöttek száma 1966 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 52%-a budapesti vagy Pest megyei.

968 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A mintavételek száma már meghaladja a 94 ezret. 11 ezren vannak hatósági házi karanténban.

Megkezdődött a védekezés második szakasza, ami nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet és továbbra is elkerüljük a járvány “berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön.

Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1544 ember) és Pest megyében (414) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (312), Komárom-Esztergom megye (157), Zala megye (147), és Csongrád megye (102). Még mindig Vas megyében (14) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

Kiemelt kép: illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán