Nagyon sokan vásároltak az elmúlt hetekben paradicsom palántákat a piacokon, gazdaboltokban, kertészetekben. A legfinomabb a napsütötte, saját termés, de mit kell tennünk, hogy tényleg sok paradicsomunk legyen és a bogarak ne egyék meg a termést? Kósa Dániel kertészmérnök szerint, ha a betartjuk ezt a négy fontos szabályt, páratlanul gazdag termés lesz a jutalmunk.

1. Öntözés

Kósa Dániel szerint az öntözés az egyik fontos teendőnk, de a mennyiséget is jól kell tudni meghatározni. A túlöntözés ugyanis hatása lehet a gyökérrothadásra, amely következtében elpusztulhat a növény. A paradicsomnak a virágzás és terméshozás időszakában van csúcson a vízigénye. A szakember szerint a paradicsom esetében kisebb dózisokat kell alkalmazni, enyhült időben este vagy reggel öntözzünk inkább és csak kétnaponta, amikor kiszárad a növények alatt a talaj – árulta el a Hellovidek.hu portálnak Kósa Dániel. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

2. Növényvédelem

Hetente legalább egyszer vizsgáljuk át a növényeket, keresve a betegségek és kártevők korai jeleit. A levél alsó részeire, a szárakra és a gyümölcsökre különös figyelmet fordítsunk. Június elején kezdjük el a megelőző permetezést. Használjunk széles spektrumú gombaölő szereket, például réz- vagy kénalapú készítményeket. Ezek segítenek megelőzni a leggyakoribb gombás betegségeket, mint például a fitoftórát (Phytophthora infestans).

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Segítsünk a katicabogaraknak

Kósa Dániel szerint is a megelőző kezelés a legjobb: 2-3 hetente rovarölővel és gombaölővel kezeljük a növekedő palántáinkat. A gyomirtás is nagy munkaigényű feladat, ezt inkább vegyszermentesen, kapálással célszerű elvégezni. Másrészt engedjük, hogy természetes ellenségek, például katicabogarak és fürkészdarazsak betelepedjenek a kertbe. Ezek a hasznos rovarok és például a paradicsomtövek közé ültetett sárga büdöske virág segítenek a levéltetvek és más kártevők természetes szabályozásában.

3. Kacsolás

A paradicsom esetében nagyon fontos a kézi ápolási munka a kacsolás. Ez segít a friss és egészséges termés elérésében. Alapvetően azért szükséges ez, mert az oldalhajtások elszívják a tápanyagot és energiát a növénytől, valamint könnyebben fertőződik meg gombákkal a sűrű hajtásrendszer. De mi is az a “kacs”? A kacs a paradicsom levélnyelének és szárának találkozásánál előtörő hajtás, amiből új szár képződik. Ha nem távolítjuk el a felesleges kacsokat, a növény túl sűrű és levegőtlen lesz. 

4. Tápanyag utánpótlás

Júniusban hetente vagy kéthetente alkalmazzunk tápoldatot, hogy biztosítsuk a növények megfelelő tápanyagellátását. Használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát, amely tartalmazza az összes szükséges makro- és mikroelemet – mondta a szakértő. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Büdöskék a paradicsomkertben – A felvétel illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült