Gyászol és érthetetlenül áll P. Anikó tragédiája előtt a magyar ejtőernyősök társadalma. Senki nem érti, hogy egy olyan tapasztalt sportoló, mint a fóti nő, miért nem tudta megoldani a váratlan vészhelyzetet. Anikó 4 ezer méterről ugrott ki a repülőgépből, ám az ernyője irányíthatatlanná vált, ő pedig egy fára zuhant.

A fóti sportoló azért ment épp a Somogy megyei Kaposújlakra ejtőernyőzni, mert a koronavírus-járvány kitörése óta ott adódott először lehetőség erre. Anikó egy kis ernyővel ugrott ki a gépből, amely a méretei miatt gyors, fordulékony és jól irányítható. Valamiért azonban 600 méter magasságban az ernyő zsinórzata összeakadt és pörögni kezdett. Bár Anikó leoldhatta volna a főernyőt, hogy a testén lévő mentőernyővel a földre ereszkedjen, valamiért nem tette. Pedig vélhetően ez megmenthette volna az életét – írja a Blikk.

Az ejtőernyős ugrás egyik fő szabálya, hogy földet érés után minden ugró bejelentkezik az ugrató parancsnoknál. Anikó nem jelentkezett be, ezért elkezdték a keresését.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Dél volt, amikor Bodó László, a Kötél Speciális Mentőszolgálat elnöke értesült a riasztásról. Negyedóra múlva már a tragédia helyszínén volt.

„Anikó ernyője az egyik ágon fennakadt, de a teste így is a földbe csapódott. Miután levágtam Anikó ernyőtartó hevederét, a légi mentők orvosa megvizsgálta, de már nem tudott segíteni rajta. Beszéltem Anikó szüleivel, akik biztosak benne, hogy nem valamiféle rosszullét okozta a tragédiát, aminek az okát egyébként ők sem értik” – mondta a Blikknek a speciális mentőszolgálat vezetője.

A szerencsétlen sportoló óriási sebességgel zuhant a fára. Végtagcsontjai, csípőcsontja és a nyakcsigolyája is eltört. 50 perccel a becsapódás után találtak rá, de valószínű, hogy azonnal meghalt.

Az ejtőernyős sisakja a baleset helyszínén

Mivel Anikó sisakján volt kamera, lehet, hogy a felvételek megtekintése után kiderül, mi is történt pontosan. A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a balesetet.

Mentőernyőjük is van a sportolóknak

A zuhanó ejtőernyős sebessége földközelben 180 km/óra. A sportejtőernyősök általában a háton lévő főernyő mellett hasra rögzített mentőernyőt viselnek. Ha megsérül vagy összegabalyodik a főernyő, akkor nyitják a hasi ernyőt, amellyel biztonságosan földet érhetnek. Ám ehhez bizonyos magasság szükséges, túl alacsonyan már nincs ideje az ugrónak a váltásra.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: police.hu