Több mint 43 tonna szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak el a Duna partjairól a vasárnapi tűzijátékot követően.

Indul a munka

„Az augusztus 20-ai tűzijáték véget ért, a pirotechnika füstjét elfújta a szél, elcsendesedett a rakpart a Duna mind két oldalán, a látogatók is hazamentek. A Budapesti Közművek közel 100 dolgozója részére ekkor kezdődött a munka nagyobbik része” – írja az FKF, melyben arról informálnak, hogy több mint 43 tonna szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak el a helyszínről a vasárnapi tűzijátékot követően. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Óriási mennyiség

Ez a hulladék mennyiség megfelel egy közepes budapesti kerületben egy nap alatt begyűjtött összes háztartási hulladék mennyiségének, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a hétvégi rendezvényekkel egy új kerülettel bővültek erre az időszakra a Társaság feladatai.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ennél többet szemetelünk

Ez annál is inkább igaz, hiszen a fenti mennyiségben nem szerepel a sok ezer budapesti közterületi hulladékgyűjtőkbe bedobott szemét, – melyet a napi program szerint természetesen szintén begyűjtöttek.

Másnapra teljes tisztaság lett

A tömeg elvonulását követően az FKF kézi erővel és 15 gépjárművel takarította fel a budai és pesti alsó rakpartot, a dunai hidakat és az ünnepségnek helyszínt adó további fővárosi területeket, valamint összegyűjtötték és elszállították a programok alatt a közterületeken képződött többlet- hulladékot is. Az elszállított hulladék túlnyomó részét energetikai úton hasznosították a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben.

Grandiózus

Ahogy írtunk róla, a Tűz és fények játéka részeként 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón óraműpontos repülése voltlátható. Az idei drón show különlegessége az volt, hogy két helyszínen összesen 896 drón repül majd a magasba. Különféle alakzatokat formálnak majd a magyar történelem jelképeiből. 

Flottákban repülnek

A drónok két szakaszban repültek: az első flottában 152 darab, míg a másodikban 296 darab drón kapott helyett, amelyek repülési időtartama 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc lesz. A drónok a Duna fölötti égbolton 285 méteres magasságig repültek fel. A létrehozott alakzatok szélessége 106 és 264 méter között váltakozik, legalacsonyabb pontjukon pedig 77 méterig süllyednek.

Szinkronban lesznek

A drónbemutató két helyszínén, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlott, így a látogatók Budapest számos pontjáról láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál.

Több helyszínről

Az idei tűzijáték nagyjából 40 ezer darab pirotechnikai effektből állt, amiket több helyszínről lőnek fel. 50 pirotechnikus irányításával telepítik a tűzijátékot 7 bárkára, 65 pontonra, valamint az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra. Az idei látványosság a Margit hídtól a Petőfi hídig tart a Duna fölött, mintegy 4,5 km hosszan.

Tömeg várható a hidakon és a rakpartokon

Vasárnap este a legtöbben minden bizonnyal a Margit hídon, a Lánchídon és a Petőfi hídon voltak, de hasonlóan nagy tömeg volta rakpartokon is. A Szent István Nap szervezői ezenkívül öt helyszínt ajánlanak a tűzijáték-figyelők figyelmébe.

Ahonnan érdemes nézni

A belvárosból gyorsan és könnyen megközelíthető a Gül Baba türbéje, ahonnan mind a Dunára, mind a városra szinte lélegzetelállító panoráma nyílik. A Gellért-hegy is hasonlóan jó célpont lehet, azon belül is a Filozófusok kertje, ahol hangulatos élő zene is emeli az este és a tűzijáték fényét. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció