Meghalt 9 krónikus beteg, és 78-cal 2727-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu. Egy 44 éves nő is meghalt tegnap, neki több alapbetegsége volt: asztmás volt, magas volt a vérnyomása és a hepatitis C vírust is hordozta.

Az elhunytak száma 300-ra emelkedett, miközben már 536-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Kórházban 983 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Az oldal adatai szerint jelenleg 10 071-en vannak hatósági házi karanténban, a mintavételek száma 70 300. Kiemelték, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.  Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1347 ember) és Pest megyében (368) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (269), Zala megye (98), Csongrád megye (96) és Komárom-Esztergom megye (93). Békés és Vas megyében van a legkevesebb (14-14) fertőzött Magyarországon.

kiemelt kép: illusztráció, koronavírusos beteg a Jahn Ferenc kórházban – Fotó: MTI/Kovács Tamás