A babaváró hitel a friss házaspároknak remek lehetőséget biztosít: a kamatmentes kölcsön összege akár 10 millió forint is lehet, amely jelentős segítséget adhat a közös jövő felépítésében. Az összegen túl azonban számos más előnye is van a kölcsönnek, ami miatt érdemes lehet fontolóra venni. Most bemutatunk öt érvet a babaváró mellett, ami segíthet a döntésben!

1. Szabad felhasználású kölcsön

babaváró hitel hasonló elven működik, mint a személyi kölcsönök, így elszámolás nélkül is bármire felhasználható. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az Ügyfelek nem kötelesek számlákat benyújtani a pénzintézet részére, arra vonatkozóan, hogy mire költötték a babaváró összegét, amely akár 10 millió forint is lehet. Az alábbiakban, hogy segítsünk a döntés meghozatalában, összeszedtük a babaváró kölcsön legnépszerűbb befektetési formáit:

Ingatlanvásárlás

Ingatlanvásárlás esetén a babaváró kölcsön legnagyobb előnye, hogy beleszámíthat az önerőbe, méghozzá akár annak 75%-a is felhasználható az ingatlankölcsön igénylésekor. Ha viszont a babaváró kölcsönszerződés megkötésétől számított 90 napon túl történik az ingatlankölcsön igénylése, akkor a babaváró kölcsön 100%-a is lehet önerő. Ez kifejezetten fiatal pároknak remek lehetőség, hiszen az első lakás megvásárlása sosem egyszerű feladat. Emellett a babaváró hitel összevonható a lakásfelújítási támogatással is, így a meglévő ingatlan felújítására is fordítható az együttes kölcsön.

Autóvásárlás

Az autóvásárlás lehet a másik nagy beruházás egy házaspár életében. A családalapításnál más megvilágításba kerül szinte minden használati tárgy, hiszen a biztonság és a kényelem lesz az első, amelyet nem csak magunknak, de gyermekeinknek is biztosítani szeretnénk. Ha kifejezetten ez a célunk, akkor nem szükséges az autó áránál többet igényelnünk. 

2. Kedvező kamat

A babaváró hitel már az igényléstől számítva kamatmentesnek minősül, de természetesen csak akkor, ha az első 5 évben megszületik az első gyermek. További kedvezmény egyidőben a baba érkezésével, hogy három évre a törlesztőrészletek fizetése alól is mentesülhet a család. A második gyermekáldás további kedvezményt jelent a szülőkre nézve. A fennálló tartozás 30%-át elengedi az állam (azaz gyermekvállalási támogatásnak minősül), és újfent lehetőséget kaphatnak a párok a törlesztés szüneteltetésére is. Ha pedig egy harmadik gyermek is megszületik, akkor az állam elengedi a teljes kölcsönt, azaz vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásnak minősül.

3. Szüneteltethető a visszafizetés

A fentiekben érintettük a babaváró hitel törlesztésének szüneteltetését. A szüneteltetés időtartama három év. A kölcsönkérelem benyújtását követően született első és második gyermekre, vagy a várandósság 12. hetét betöltött magzat után kérhető a kölcsön szünetelése. Ha azonban az igénylés idejében a pár már első gyermeküket várja, akkor azonnal kérhetik a törlesztés szüneteltetését a futamidő  kezdetén. Utóbbi esetben csak egy orvosi igazolásra van szüksége a terhességről a pénzintézetnek.

4. Előtörlesztés 

babaváró hitel esetében lehetőség van a teljes futamidő alatt díj- és költségmentesen részlegesen vagy teljesen előtörleszteni. De mire is figyeljünk itt? Az előtörlesztés esetén sokkal jobban járunk, ha a gyermekünk megszületése után kezdjük el a tőketartozás fizetését. Ennek oka, hogy ha még előtte meg szeretnénk kezdeni az előtörlesztést, akkor gyakorlatilag vissza kell fizetnünk az addig megkapott kamattámogatást.

5. Korábbi hitelek és tartozások rendezése

A babaváró hitel arra is felhasználható, hogy korábban, akár más banknál felvett hitelt törlesszünk belőle, ez lehet például ingatlanvásárláshoz felvett kölcsön is. A hitelkiváltás feltételeiről azonban mindig az adott pénzintézet szabályzata rendelkezik, tehát ez eltérő lehet az egyes bankoknál.

FONTOS! Bizonyos pénzintézetek kérhetik a hitelcél igazolását a babaváró esetén is. Ez azt jelenti, hogy ha főképp tartozásrendezésre vesszük fel a babaváró kölcsönt, szükségünk van egy tartozásigazolásra a rendezni kívánt hitelről.

A babaváró hitel plusz előnyei más kölcsönökhöz képest

Nincs hitelfolyósítási, hitelbírálati vagy előtörlesztési díj

Egyéb hiteltermékek esetén a hitelfolyósítási díj általában a hitel 0-2%-a között mozog, ami a maximális 10 milliós összegnél akár plusz 100-150 ezer forintnyi plusz költséget is jelenthet. A hitelbírálati díj, arányait tekintve hasonló a hitelfolyósítási díjhoz. Ezt a pénzintézetek a hitel elbírálásáért számolhatják fel. A babaváró hitel esetében nem csak ezektől mentesülünk, de az előtörlesztési díjtól is, amit szintén a teljes hitelösszeg arányában számítanak ki. Ez általában a hitel 1-2%-ával megegyező összeg.

A folyósítás egyösszegben kerül a családokhoz

A babaváró hitel egyösszegű folyósítása lehetővé teszi a fiatal házaspárok számára az azonnali beruházásokat és vásárlásokat. Nem kell éveket várni, amíg a hitel teljes összege hozzájuk kerül, és rögtön beszerezhetik a biztonságos új családi autót, felújíthatják lakásukat, vagy akár vállalkozásukba is azonnali befektetést jelenthet a kölcsön.

A hitel felvétele nem igényel ingatlanfedezetet

Az ingatlanfedezet azt jelenti az adósok, azaz a hitel igénylői számára, hogy ha nem teljesítik a hitel visszafizetésének feltételeit, akkor a megjelölt ingatlant a bank értékesítésre bocsáthatja a tartozás rendezéséhez. A babaváró esetében ettől nem kell feltétlen tartanunk, azonban a kölcsön visszafizetésének elmulasztásával természetesen megindulnak a szükséges banki folyamatok az összeg behajtására.

A családalapítás mindig egy hatalmas mérföldkő, amelynek megugrásához biztos feltételekre van szükségünk. Ezek megteremtéséhez a babaváró hitel nagy segítséget jelenthet. Kamatmentes, és a gyermekek érkezésével több szüneteltetési lehetőség is van a törlesztés során. Ezek nem elhanyagolható szempontok, érdemes tehát átgondolni a babaváró igénylését, de természetesen csak alapos megfontolásokat követően.

Kiemelt kép forrása: Envato Elements

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.