5 ezer budapesti lakost tesztel le ingyen a Fővárosi Önkormányzat. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerdán jelentette be, hogy négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosítanak. A vizsgálat regisztrációhoz kötött.

Ingyenes önkéntes szűrés

Négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosít a Fővárosi Önkormányzat budapesti polgároknak – jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. Jelentkezni ezen az oldalon lehet

5 ezer fővárosit szűrnek le

A főváros 5000 darab antigén tesztet a budapesti polgárok ingyenes önkéntes koronavírus-szűrésére ajánl fel, előzetes regisztráció után négy helyszínen december 19-e és 23-a között biztosítják az antigén tesztet, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők.

Itt a 4 helyszín:

  • a belvárosi Városháza park,
  • a Széna tér,
  • a Keleti pályaudvar
  • az Etele téri metrókijárat

A közszolgáltatásban dolgozókat is szűrik

Karácsony Gergely azt írja, a szociális intézmények szűrése és a kerületi önkormányzatoknak átadott 50 ezer antigén teszt után hamarosan megkezdődik a legfontosabb közszolgáltatásokat biztosító budapesti munkavállalók tesztelése koronavírusra.

Támogatók segítettek a teszt beszerzésében

A tesztelési programot a Fővárosi Önkormányzat indította 100 ezer antigén gyorsteszt segítségével, de a finanszírozásában számos nagylelkű támogató, összesen mintegy 273 befizető vett részt mintegy 539 millió forint befizetésével.

Az OTP is támogatta a fővárosiak tesztelését

A legnagyobb adomány, miként a járvány első hullámában, most is a Nyílt Társadalomért Alapítványtól érkezett, az adományokat teljes egészében a járvány elleni védekezésre, a tesztkapacitás bővítésére fordítja a főváros. Ehhez járul hozzá az is, hogy az OTP Bank 10 000 gyorstesztet juttatott el a Fővárosnak – tette hozzá Karácsony Gergely. A rendelkezésre álló tesztkapacitásból ajánlanak fel ötezer darabot a budapestiek szűrésére.

30 percen belül van eredmény

„Tudjuk, hogy ez a mennyiség megközelítőleg sem elég egy általános teszteléshez. Ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy az első 5000 budapesti lakcímkártyával rendelkező, 18 évesnél idősebb budapesti jelentkező még az ünnepek előtt, a mintavételt követő 30 percen belül megtudja, hogy aktív fertőzött-e” – mondta a főpolgármester.

A negatív eredménnyel is be kell tartani a szabályokat

„Fontos tudni, hogy a negatív teszteredmèny önmagában nem adhat teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, negatív teszteredmény birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük – fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI

.