162 koronavírussal fertőzött beteg halt meg az elmúlt 24 órában és 5047 új fertőzöttet azonosítottak. Közben az Egyesült Államokban is engedélyezték a vakcinát, így ott is elindul a tömeges oltás.

5 ezer felett a fertőzöttek száma

5047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 276 247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronvírus-járványról adatokat közlő kormányzati portál.

162 halott

Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6784 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 79 769 fő, az aktív fertőzöttek száma 189 694.

610-en vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7807 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen.

Csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma

A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora pénteken az MTI-nek.

2 millióan eshettek át a víruson

Szerinte mostanra már legalább 2 millió ember eshetett át a fertőzésen Magyarországon. Kiemelte, hogy az elmúlt időben nem emelkedett a Coviddal kórházba került betegek száma, és a súlyos állapotú betegek száma sem növekszik tovább. A lélegeztetett betegek száma hetek óta 600-700 körül van.

Amerikában engedélyezték az oltást

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) pénteken engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását az Egyesült Államokban.

16 éven felülieknek adják be

Az FDA 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot. A vakcinát 16 éven felülieknek adhatják be. Az első mintegy 2,9 millió dózissal főleg egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit fogják beoltani.

Mindenki számára ingyenes az oltás

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy kevesebb mint 24 órán belül megkezdik az emberek beoltását. “Büszkén mondhatom, biztosítani tudtuk, hogy az oltás minden amerikai számára ingyenes legyen” – tette hozzá.

50 millió amerikait oltanak be

Az amerikai kormány százmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rendelt, ami 50 millió ember számára elegendő mennyiség.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly