Képzeld el, hogy a legjobb borokat forgatod a poharadban, miközben egy csodálatos szőlőskertre nézel! A borok nagyszerű, külön személyiséggel rendelkező italok, amelyeknek nagyon eltérő illat- és ízjegyeik vannak. Ha ellátogatunk egy pincészetbe, megfigyelhetjük a hordókat, érzékelhetjük az illatokat, amelyek átjárják a helyiséget, így egyből beleélhetjük magunkat a borkészítést övező különleges hangulatba.

5 hangulatos pincészet Budapest környékén

Budapest azon remek tulajdonságokkal rendelkező fővárosok egyike, ahonnan nem kell messzire utazni, hogy festői szőlőültetvényeket, hangulatos borospincéket találhassunk, és finom, helyi borokat kóstolhassunk. Sőt, két budapesti kerület technikailag is beletartozik az Etyek-Buda régióba, a főváros árnyékában ülő borvidékbe.

Történelmileg Etyek már régóta ismert a pezsgőkészítésről. Magyarország legnagyobb habzóbor-termelője, a Törley 1882-ben kezdett pezsgőt készíteni a régióban termesztett szőlőből. A terület azóta is erre a stílusra koncentrál. Etyek mészkőtalaja és összességében hűvösebb éghajlata vitathatatlanul Magyarország legalkalmasabb régiója a Pinot Noir, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc termesztésére. Ezek a legfontosabb borfajták a környéken, csendes borként és pezsgőként egyaránt.

De melyek azokat a pincészetek, ahová különösen érdemes ellátogatni, ha egy hangulatos, boros élményben szeretnénk részt venni? Nézzük!

Kovács Pincészet

A Pest megyében található – szintén az Etyek-Budai Borvidék tagjaként számon tartott – Tök nevű település ugyancsak gazdag és régre nyúló szőlőtermesztési kultúrával rendelkezik. Már a római korban is kihasználták a meszes talaj adottságait, manapság a szőlőkből főleg fehérborokat késztenek. Népszerű a Chardonnay, a Zöld veltelini, a Szürkebarát, és az Irsai Olivér is, melyek garantáltan rabul ejtik a borok szerelmeseit.

A régen Cardium Borászat néven ismert, manapság új arculattal és névváltással élt Kovács Pince borait a friss gyümölcsös ízvilág, és a harmonikus savháztartású borok jellemzik, amelyek igazán rabul ejtik a borkóstolás régi motoros rajongóit, és a kezdőket egyaránt.

Tök település különlegessége a védett értékként számon tartott pincesor, mely csodás, hangulatos présházakkal megspékelve lenyűgöző látványt nyújt. A Kis-sor jellegzetes színes bejárati ajtói, valamint a kovácsoltvas motívumok megjelenése igazán egyedivé varázsolja a helyiséget.

Tökre bármikor érdemes lehet egy borkóstolással egybekötött látogatást tenni, ám ha ezt augusztus utolsó hétvégéjére időzítjük, részesei lehetünk a Bor és Művészet Fesztiválnak is. A rendezvény célja az, hogy felhívja a figyelmet a település helyi különlegességeire, értékeire, és mesés kóstolóval várja a vendégeket, miközben művészeti programokat is biztosít.

Rókusfalvy Borbirtok

Etyek gasztronómiai vidékén található a Rókusfalvy Borbirtok, ahol a vendégek kiváló borokat fogyaszthatnak gyönyörű panoráma mellett. Ez a családi pincészet 1999 óta létezik, amikor is a borász először hobbiból érdeklődött a borkészítés iránt, majd igen hamar megszerette Etyek romantikáját és a budapesti szőlőhegyek hangulatát. Jelenleg a pincészet több szőlőültetvény tulajdonosa, és évente közel 30 000 palack bort termelnek. Az általuk termesztett fő szőlőfajták közül a Chardonnay, a Pinot Noir és a Sauvignon Blanc a legnépszerűbbek, amelyeket bármikor kipróbálhatunk egy borkóstoló-túrán.

Bár a pincészet pezsgő borokra specializálódik, készítenek vörös-, fehér- és rozé palackokat is.

Várszegi Pincészet

Mit tehet az, aki a Balaton-környéki borok nagy rajongója, ám a főváros közelében keres a szőlőből készült nedűkhöz köthető programot? Nos, a Budafokon található Várszegi Pincészet nekik nyújt remek lehetőségeket, legyen szó közönségkedvenc borok kóstolgatásáról, borvacsoráról, etyeki bortúráról vagy akár egy izgalmas pincerendszer-bejárásról.

A Várszegi pincészet csak az utóbbi néhány évben kezdte meg hivatalosan is a működését, ezért igen fiatalos, modern technológiákkal dolgoznak, miközben tiszteletben tartják a borkészítés hagyományait is. Héthektáros ültetvényeikről – Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron – kiváló minőségű fehér-, rozé- és vörösborokat szállítanak a fővárosi pincészetükbe.

Lukácsy Pince

A Monori Pincefalu Budapesttől mintegy 30 kilométerre található. Jelenleg mintegy 960 borospincével rendelkezik, amelyek falusias települést alkotnak. Ez pedig nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ritka látványosságnak számít. A Strázsa-hegyen a szőlőtermesztés és bortermelés hagyományai a történelmi dokumentumok tanúsága szerint több évszázados múltra tekintenek vissza.

A Monori Pincefalu összterülete 445 hektár, a táj rendkívül különleges látványt biztosít szőlőültetvényekkel, gyümölcsösökkel, szántóval, pincével, és présházakkal. A szőlőültetvények nagy része régi – például: Kádar, Tótfekete, Mézes, Ezerjó és még sorolhatnánk –, amelyeket munkaigényes, hagyományos módszerekkel művelnek, de egyre több a kordonos nevelésű modern szőlőfajta is, ami jó években kiváló bort ad. A Monori Pincefalu legelterjedtebb szőlőfajtái a rizlingszilváni, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.

A Monori Pincefalu kiemelkedő pincészete, a Lukácsy Pince egy ízig-vérig családi vállalkozás, amely már a 19. század közepe óta a bortermesztés szenvedélyének hódol. A palackok tartalma egytől egyig érett zamatokról, jellegzetes savakról és lendületes ízvilágról árulkodik.

Hangulat Pince

A Budapesttől 20 km-re elhelyezkedő Páty szintén az Etyek–Budai borvidék egyik fontos helyszíne. A 19. századig igen népszerű volt a településen a szőlőtermesztés és a bortermelés, ám a filoxéravész levéltetvek rendkívül nagy pusztítást végeztek. Bár a szőlőterület lecsökkent, a megmaradt, több százéves pincékben még mindig tehetünk látogatást, megkóstolva a helyi finomságokat.

A Pincehegyként ismert területen lévő pincék festői, békés környezetben helyezkednek el. A település egyik igen népszerű programjának számít a Pátyi Pincenapok fesztivál, amely májusban kerül megrendezésre. A gyerekprogramok mellett a felnőttek számára is ideális kikapcsolódási lehetőséget nyújt a rendezvény, bórkostolással egybekötve.

A Hangulat Pince nevű pincészetben tett látogatás során kipróbálhatjuk a helyi borkészítők italait, és igazán elmerülhetünk a több százéves borkészítési történelem megismerésében, csodás környezetben. Érdemes megkóstolni a 2017-es Menádok Budai Pinot Gris fehér száraz borukat, és a szintén hasonló évjáratú Menádok Rajnai Rizling fehér félédes italukat is.

Hogyan találjuk meg a nekünk valót?

Fontos eldöntetnünk, mit várunk egy borkóstolástól, mielőtt bármely pincészethez megérkezünk. Legyen az egy beugró kóstoló, vagy egy nagy, egésznapos rendezvény, érdemes végiggondolni, mennyi időt és energiát szeretnénk rászánni a bortúrára. Emelett érdemes a társasággal is kalkulálni: barátokkal, a párunkkal vagy esetleg az egész családdal érkezünk? Ezt is vegyük számításba.

Persze az sem mindegy, hogy milyen típusú borokat kedvelünk. Szeretjük a Cabernet Sauvignont? Kerüljük a Chardonnayt? Ha önvezető túrán vennénk részt egy régióban, és útközben szeretnénk elmenni néhány borkóstolóra, egy gyors Google-keresés remek képet ad arról, hogy mit kínálhat az adott terület. Így szűkíthetjük is a keresést, hogy elkerüljük azokat a borokat, amelyekért nem vagyunk oda.

Mindenki így kezdi…

Ha még teljesen kezdők vagyunk a borkóstolás világában, akkor is remek tapasztalat lehet egy ilyen program szervezése. Ahhoz azonban, hogy ne érezzük magunkat teljesen elveszve, hadd adjunk néhány tippet, hogyan is érdemes belefogni a borkóstolásba!

A bor minőségét általában az jelzi, hogy mennyi ideig maradnak meg az ízek a szájban, ezt nevezzük lecsengésnek. Egy bor összetettsége is segíthet meghatározni a bor korát és minőségi szintjét. A régebbi és a jobb minőségű borok általában több ízréteggel rendelkeznek. Minél több bortúrán veszünk részt, annál jobban fejlődik az ízlelőképességünk, és annál fogékonyabbá válunk a borok típusainak megkülönböztetésére.

Ha deduktív kóstolókészségünk csiszolása érdekében kóstolunk, kérjünk meg valakit, hogy előttünk öntse ki az italt egy pohárba, majd megfigyeléseink alapján próbáljuk kitalálni, milyen szőlőből vagy borvidékről származhat a bor. Ha a minőség megállapítása érdekében kóstolunk, nagyon figyeljünk a bor aromáira és szerkezeti elemeire! Tapasztaljuk meg, hogy összhangban állnak-e egymással. Ez a jó bor jele, amely méltó az elismerésre.

Mivel nem minden borvidék kicsi, és nem minden kóstolóhelyiség található közel egymáshoz – még Budapest környékén sem –, érdemes előre tervezni! Javasolt alaposan felmérni a meglátogatni kívánt pincészetek lehetőségeit, hogy a gyerekek számára is akadjanak izgalmas programok, amíg a szülők kikapcsolódhatnak a finom borok mellett.

Szuper programötlet!

A borkóstolás olyan univerzális program, amely szinte bármilyen különleges alkalmat még különlegesebbé varázsol. Egy lánybúcsús vagy legénybúcsús túra például nagyszerű és olcsó módja annak, hogy új borokkal ismerkedjünk meg, és megünnepeljük a menyasszony vagy vőlegény közelgő házasságát csodás környezetben, elvonulva a világtól. Nem kell borszakértőnek lenni ahhoz, hogy nagy sikert arasson egy bortúra, hiszen a kezdők számára is érdekes és informatív lehet egy pincészetben tett látogatás.

Egy borkóstolással egybekötött hétvége igazán romantikus programötlet, ideális lehet egy évforduló megünneplésére, netán lánykérésre. A dimbes-dombos vidék, az ínycsiklandó ételek és italok, a nyugalom és a csend tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt, és remek hangulatot biztosít egy kis romantikázásra.

Egyre népszerűbb továbbá, hogy csapatépítő tréningre érkeznek vendégek egyes pincészetekbe. Ez szintén remek módja a kötetlen kapcsolódásnak, és kiváló beszélgetésindító egy ilyen közös program. Garantáltan fergeteges hangulat kerekedik a bortúra végére, így remek alkalom, hogy a kollégák még jobban összecsiszolódjanak, és akár életre szóló barátság is kialakuljon közöttük.

Hazánk tele van szebbnél-szebb borvidékekkel és különleges pincészetekkel, ezért ezek meglátogatása hatalmas élményt nyújthat a borok szerelmesei számára. Ha úgy érezzük, itt az ideje egy kicsit elvonulni, kipihenni a munkahelyi fáradalmakat, az Etyek-Budai borvidék tárt karokkal vár minden utazót. Vessük bele magunkat a gyönyörű tájakba, és tapasztaljuk meg azt a nagyszerű élményt, hogy minden bor más és más, és a szépségük pontosan ebben rejlik!

Az ősz, és a szüret közeledtével egyre aktuálisabbá válhat egy remek borkóstoló szervezése. Így hát itt az ideje elővenni a naptárat, és lefoglalni egy hangulatos bortúrát Budapest csodálatos környezetében!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.