Egy évvel ezelőtt ebben az időszakban (február – március folyamán) időzött a jeladós svájci farkas (M237) a főváros térségében. A Duna-Ipoly Nemzeti Park most a jeladója alapján rekonstruálta az állat pontos útvonalát. Mint köztudott, a Svájcban jeladózott M237 számú fiatal hím farkas hosszú európai vándorlásának utolsó időszakát Magyarországon töltötte, míg Hidasnémetinél le nem lőtte az egyik vadász 9 éves fia.

Két hónapig vándorolt

A svájci farkas közel két hónapos időszaknak több, mint a felét a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, azon belül is a dél-budai agglomerációban és Budapest térségében töltötte el. A farkas 2023. február 11-én Nagycenknél lépett be az országba, majd 5 nap múlva elérte a nemzeti park területét. Pest megyébe február 18-án érkezett.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Törökbálint, Diósd, Érd

A legérdekesebb amit itt, a dél-budai agglomerációban töltött el, alaposan bejárva Biatorbágy, Törökbálint és Diósd térségét,  beleértve a lakott területeket is. Az első pár napot a törökbálinti Róka-hegy száraz tölgyes erdejében töltötte, egészen február 26-ig Ez a kiserdő (kb. 70 ha) délről Érd kertvárosi részével közvetlenül határos, számos ösvény szeli át, népszerű szabadidős helye a közeli lakosoknak. Egy hetet töltött itt a svájci farkas észrevétlenül.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lakott területeken ment át

A kutatók ezután időben és térben tudták követni a farkas napi aktivitását, a svájci szervezet tájékoztatása alapján. A kapott térképek alapján megismerték a tartózkodási helyét és a mozgáskörzetét, ami ekkor már főként Törökbálint és Biatorbágy között, az Iharos és a Dulácska-völgy térségében volt. Ez egy lakott területekkel határolt, kiterjedt út- és vasúthálózattal szabdalt térség, ahol a települések mellett, logisztikai- és bevásárlóközpontok, lovardák és más állattartó gazdaságok között megmaradt mezőgazdasági területek, erdőfoltok adtak számára elegendő életteret. Olyan területen, amely a közelben lakók napi rekreációs területe is, azaz sétáló-, futó-, kerékpáros-, vagy lovas emberek, de mellettük terepmotorosok és quadosok is töltik ott a szabadidejüket.

Biatorbágyon napozott

Ennek ellenére nem került szem elé, messziről kerülte az embert, nem háborgatta a háziállatokat, vadat zsákmányolt, vagy ha talált, állati tetemekből fogyasztott. Teljesen rejtve élte ez a csúcsragadozó a napjait. Nappal általában rejtve pihent, akár egy keskeny erdősávban a beépített területek között, de egyik kedvenc nappalozó helye a Biatorbágyi Kő-hegy kaptárköve népszerű sziklájának közelében volt – 50-60 m-re a sárga sáv turistaúttól.

A vasúton is átment

Jellemzően azért éjszaka volt aktív, amikor a táplálékszerzés mellett felderítéssel töltötte az időt. Mozgásából arra lehetett következtetni, hogy keresi az átjutási lehetőséget az M1, M0 és M7-es autópályákon, beépített területeken, hogy folytathassa útját tovább észak – észak-keleti irányba.  De talán nem csak az autópályák és vasútvonalak nehezen átjárható hálózata és az agglomeráció sűrű településhálózata tartották Törökbálint és Biatorbágy határán. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy szüksége volt egy nagyobb pihenőre, esetleg arra, hogy jobban feltáplálja magát. Ez a hely pedig alkalmas volt rá, hiszen nem tartozott más farkasokhoz, amelyek elűzték volna őt a területükről, illetve az emberrel járó akadályok között is ügyesen eligazodott. Rendszeresen járt, és átkelt az M1 autópályával itt párhuzamosan futó Budapest-Győr duplapályás vasúti fővonalon – ahol gázolt vadhoz juthatott olykor.

Az autópályák alatt haladt

3 hét tartózkodás után úgy döntött, hogy tovább áll. És a következő napok eseményei felülmúlták az előző heteket. Március 14-én hajnalban átkelt az M7-M0 csomópontja alatt Törökbálint és Érd között, majd Diósd belterületén megtalálta az átjárót az M0 alatt északi irányba, a Tétényi-fennsík felé, és a hajnal már Kamara-erdőben érte. A nagy forgalmú és kerítéssel határolt utak alatti átjutásaihoz rendszeresen használta a közúti átjárókat.

A gazdagréti lakótelepen is megfordult

 A nappalt itt töltötte és a következő éjszaka a Balatoni út mentén északi irányba haladva átment Őrmezőre, ahol március 15-én a nappalt a bob pálya melletti erdőben töltötte. Éjjel először keleti irányba indult el a Keserű-ér mentén, de Kelenföldnél visszafordult és a következő napot is Őrmezőn töltötte. 16-án éjjel nyugatra keresett kijárót innen és az M1-M7 közös szakasza alatt átkelve Gazdagrétre jutott, ahonnan jeladója az éjféli GPS pontját a Gazdagréti út, Torbágy utca (Kaptárkő utca) sarkán rögzítette.

Itt is megfordult a farkas

Forrás: dunaipoly.hu/Novák Adrián

Hármashatár-hegy

Négy óra múlva már Észak-Budán volt, a Hármashatárhegy térségében. Ezt az utat nem tudta csak zöld folyosókon haladva megtenni, kiválóan használta a városi utcákat is. A nappalt a Hármashatár-hegy nyugati oldalán és a vitorlázó repülőtér térségében töltötte. Később itt is találtunk őzmaradványt, amelyből ehetett.

Üröm, Pomáz, Szentendre

18-án hajnalban tovább ment észak felé. A Hármashatár-hegyről a gázpásztát követve jutott le Harsánylejtőre, majd onnan a Péter-hegyen át Ürömre – a városon keresztül. Onnan északról kerülve a Nagy-Kevély tömbjét, a Majdán-fennsík egyik sűrű cserjésében töltötte a nappalt. Útját éjjel folytatva a Kő-hegy felé nyugatról kerülte Pomázt és Szentendrét. Izbég, Skanzen, Nyerges-hegy, Kerek-hegy térségének érintésével haladt tovább, majd a Vörös-kő alatt Leányfalun keresztül leváltott a Duna-partra.

Így kelt át a Dunán

Valószínűleg a várost a hegyről a Duna felé átszelő egyik vízmosás árkában tette meg ezt az átkelést. A parton ment tovább Tahitótfaluig, ahol a hídtól északra 19-én hajnalban átúszott a Szentendrei-Dunán. Átkocogott a Szentendrei-sziget észak-keleti részére és a nappalt a nagy Duna-felőli parton töltötte. Éjjel kelt át a Dunán Vác – Körtvélyes felé, a nappalt Nyulas térségében töltötte. Március 20-án éjjel a Naszálytól északra, Vác és Szendehely közigazgatási határán hagyta el Igazgatóságunk működési területét és ment át a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területére.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Egy vadász kisgyereke lőtte le

Az állat végül egészen Borsod-Abaúj-Zemplén megyéig jutott, Hidasnémeti környékén lőtték ki. Az ügyészség tavaly augusztusban tudtatta, hogy a farkassal az egyik vadász 9 éves kisgyereke végzett. Az ügyről bővebben itt tudsz olvasni.

Kiemelt kép: a svájci farkas – Forrás: dunaipoly.hu/Novák Adrián