Ötmilliárd forintos forrást biztosít a kormány budapesti utak felújítására a jövő évi költségvetésben – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten. A főpolgármester szerint a várostól elvont pénzt osztja újra a kormány és elég volt abból, hogy a felújításra szánt pénz nagy része csak néhány kerülethez kerül.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatón közölte: a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés. Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra – mondta a miniszter.

Emlékeztetett: korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten. A helyzet azóta romlott – folytatta -, hiszen az új fővárosi vezetőség “egyértelműen politikai alapon” osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

Az utak felújításának esetében “a politikai hovatartozásnak nem lehetne jelentősége” – mondta Gulyás Gergely, kijelentve: ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni.

A közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől “büntető jelleggel” vont el a forrást Budapest új vezetősége – mondta a miniszter, aki ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy reagált a miniszter bejelentésére, hogy az erre szánt 5 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzattól vennék el, ennek a forrása ugyanis a főváros által a központi költségbe befizetendő Budapest-adó további emeléséből származik. Ez a pénz nagyjából annyi, amennyit a főváros az elkövetkező években a fővárosi kezelésű utak felújítására akart fordítani.

Azt mondták ezt a pénzt azért veszik el a főváros vezetésétől és az elosztását azért bízzák egyszemélyben Gulyás miniszterre, mert így igazságosabb lesz az elosztás. Holott a főváros által előkészített útfelújítási terv szakmai alapon készült, és ellensúlyozta volna azt a durva igazságtalanságot, hogy Tarlós István idején bizonyos kerületekben egyetlen centiméter fővárosi út sem újult meg, míg egyes kormánypárti kerületek nagyon jól jártak – például a 16. és a 17. elvitette a teljes keret egyharmadát – írta közösségi oldalán a főpolgármester.

Kiemelt kép: illusztráció, útépítés Budakeszin – Fotó: BPK