Megmentőivel ültetett fát a focimeccsen újraélesztett debreceni férfi, akinek 51 percig nem vert a szíve, Budapesten pedig flashmobbal emlékeztek meg az újraélesztés világnapjáról a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a NAV munkatársai.

Újraélesztési gyakorlatok

A mentősök, valamint a rendőrök, a tűzoltók és az adóhivatal munkatársai együtt mutattak be újraélesztési gyakorlatot bábukon a Keleti pályaudvar főbejárata előtt. A flashmob legfontosabb üzenete volt, hogy bárkiből lehet hős. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Hősképzés”

A szakszerű és pontos műveleteket bárki megnézheti a mentők ingyenes „Hősképzésén” – minden hónap első hétfőjén. Az életmentést már ingyenes mobilalkalmazások is támogatják.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Évente több mint hétezer haláleset

„Évente több mint 7 ezer ember hal meg hirtelen szívleállás következtében kórházon kívül, tehát lakásban, munkahelyen, utcán. A túlélésük pedig azon múlik, hogy aki éppen ott van, az merjen és tudjon is cselekedni” – mondta a mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál.

Megmutatták, hogy kell

Fotó: Országos Mentőszolgálat

Minden másodperc számít

A mentők tapasztalata az, hogy az emberek felkészületlenségük és félelmük miatt nem próbálnak meg segíteni. A késlekedés minden percben 10-20 százalékkal csökkenti az életben maradás esélyét – írja beszámolójában a Blikk.

1500 defibrillátor az országban 

Az országban 1500 nyilvános helyen működik mindenki által használható, félautomata defibrillátor. A laikusoknak kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang utasításait követve megmenthető a bajba jutottak élete.

Focizás közben állt meg a szíve 

A mentők egy olyan férfi esetét is megosztották, akinek az életéért nagyon sokáig kellett küzdeni. Az újraélesztett 53 éves férfi, Veres Attila ma már egészségesnek vallja magát, tavaly azonban focizás közben megállt a szíve.

Gyorsan jött segítség

A mentők két esetkocsival vonultak ki a helyszínre. A férfinek 51 percig nem volt szívverése, ami nagyon hosszú időnek számít.

„Élet fája”

A Debreceni Mentőállomáson immár hagyomány az „Élet fájának” ültetése. A fát egy korábban sikeresen újraélesztett beteg ülteti el együtt az őt akkor ellátó mentőkkel, a mentőállomás külső kertjében. Idén Veres Attila volt a boldog főszereplő az eseményen.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Debrecenben elültették az „Élet fáját”. Forrás: Országos Mentő Szolgálat