Ötven ember ellen emelt vádat hivatalos személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség.

Korrupciós rendszer

A vádhatóság szerint a Pest Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági feladatokat ellátó vizsgaállomásán kormánytisztviselőként dolgozó négy vizsgabiztos és két pénztáros a járművek műszaki vizsgáztatása, a vizsgaszervezés és egyéb adminisztratív feladataik ellátásakor – beosztásukat felhasználva, a 2003-as nyitás után rövid idővel – korrupciós rendszert alakítottak ki, hogy jogtalanul rendszeres jövedelemhez jussanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogtalan előny

A járművek közúti közlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárásaiban meghatalmazottként rendszeresen eljáró ügyintézők – az eljárásokkal érintett járművek számához igazodóan – jogtalan előnyként különböző összegeket fizettek a vizsgabiztosoknak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyorsak voltak

Ezért gyors és gördülékeny ügyintézést, a hatósági eljárások időpontjainak folyamatos biztosítását, illetve a vizsga alatti kisebb javítások engedélyezését tették lehetővé.

Így fogták el a bűnbanda tagjait:

Vesztegetési pénzek

A műszaki vizsgáztatást támogató informatikai rendszer 2009. július 13-ai elindításától csaknem tíz éven keresztül az ügyintézők 55 154 olyan eljárást kezdeményeztek, amely során vesztegetési pénzt adtak a vizsgáztatásért.

Ötszörösére nőttek a díjak

A tarifa előre meghatározott volt, a kezdeti kétezer forintos összeg eljárásonként ötezerre, majd tízezerre emelkedett.

Szétosztották

A pénztárosok és a vizsgabiztosok munkáját egy másik ember is segítette. A vesztegetési pénzeket a vizsgaállomás különböző – kamerával nem megfigyelt – részein vették át az ügyintézőktől, a műszak végén összegyűjtötték, majd a vizsgabiztosokkal maguk között szétosztották. A vizsgabiztosokat 2019 júliusában fogták el a hatóságok.

Bűncselekmény

Az ügyészség közleményében külön felhívta a figyelmet, hogy “a hivatalos személynek hivatalos eljárásával kapcsolatban adott minden ajándék és pénz bűncselekményt valósít meg“.

Évente menni kell

Új autók esetében a műszaki vizsga érvényessége 4 év. Használt autó esetében időszakos vizsgán az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül három évben, három naptári éven túl két évben adják meg a műszaki vizsga érvényességet.

Így nőhet a határidő

Előfordulhat, hogy például vonóhorog felszerelés miatt újra vizsgáztatjuk gépjárművünket és 3 naptári éven belül vagyunk a műszaki vizsga érvényességét illetően, akkor 3 évre hosszabbodik a vizsga érvényessége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Elfogták a bűnbanda tagjait