Egy olyan ingatlan felújítására szavazott meg 60 millió forintot a soroksári közgyűlés, amelyben Bese Ferenc polgármesternek is tulajdonrésze van. A független, Fidesz-támogatással megválasztott polgármester vagyonnyilatkozatában nem szerepel a tulajdoni rész. A polgármester szerint azért nem, mert elajándékozta a feleségének és még nem jegyezték be a földhivatalnál.

A 23. kerület jobboldali többségű képviselő-testülete hatvanmillió forintot különített el Soroksár idei költségvetésében egy 2250 négyzetméteres ingatlanegyüttes rekonstrukciójára.

Az ülésen a Jobbik képviselője, Bereczki Miklós feltette a kérdést, van-e bárki, aki úgy szavaz, hogy érintett személyesen is, és senki nem jelentkezett. Megkérdezte a polgármestert is, ő is nemmel felelt. Bereczki ezért elővette a lekért tulajdoni lapot, amely szerint a polgármester tulajdoni aránya 324/13500. A polgármester Bese ekkor elismerte, hogy valóban van tulajdonrésze az ingatlanban, de azt mondta:már át akarta adni azt a feleségének.

Ha a polgármester nem szavazhatott volna, nem lett volna meg a többség az ingatlan felújításhoz. A fideszes többségű képviselő-testületet végül úgy döntött, hogy a polgármesternek nincs érintettsége a kérdésben. 

Jogilag az is erősen aggályos, hogy az ingatlan nem szerepel a polgármester vagyonnyilatkozatában – mondta a Népszavának Bereczki Miklós, kerületi ellenzéki képviselő.

Hozzátette: a testületi ülésen nagyon heves vita bontakozott ki Bese Ferenc polgármester és Staudt Csaba, az Összefogás Soroksárért Frakció vezetője között – a frakcióvezető volt, aki kiderítette az ügyet. A képviselő-testület ezek után szavazott polgármester érintettségéről, de a Fidesz-KDNP-s és civil városatyák úgy döntöttek, nincs érintettsége Bese Ferencnek, aki így voksolhatott a büdzséről.

Bese Ferenc októberben vette át Soroksár irányítását, elődje, a kerületet a rendszerváltás óta – előbb baloldaliként, majd függetlenként – vezető Geiger Ferenc javasolta utódjának.

A polgármesteri hivatal szomszédságában lévő ingatlan kimaradt Bese friss polgármesteri vagyonnyilatkozatából. A politikus a hétfői ülésen ezt azzal magyarázta, hogy tavaly ősszel már elajándékozta a feleségének, de a változást a hivatal lassúsága miatt nem jegyezték be.

Kiemelt kép: Bese Ferenc Soroksár polgármestere – Fotó: Facebook/Bese Ferenc