Valószínűleg nem sokan ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a borokat. Ez elsősorban azért lehet így, mert ma már annyiféle minőségben, színben, aromákban és ízekben is változatos bor elérhető, hogy bárki megtalálhatja köztük a kedvencét. A boltok polcairól vagy a termelői vásárokból aztán hazavisszük a kiválasztott nedűket, hogy ott felmerüljön bennünk a kérdés: hogyan tároljuk? A következőkben erre adunk választ!

7 fontos információ a borok otthoni tárolásához

Persze megtehetjük, hogy a kedvenc minőségi italunkat egész egyszerűen a konyha egy pontján vagy akár felbontva, levegőzve tároljuk, ám ez nem biztos, hogy a megfelelő eljárás. A különböző tárolási szokások ugyanis nagyban befolyásolják a borok minőségét. Az alábbi tippeket szem előtt tartva viszont elkerülhetjük a rossz meglepetéseket.

A hőfok

Természetesen az egyik leglényegesebb elem a hőfok. Persze a legtöbb bor más és más bánásmódot érdemel, hüvelykujjszabályként elmondhatjuk, hogy nem szabad őket -4 fokos és +20 fokos hőmérsékleten túl tárolni. A legideálisabb a 13 fok, de ha ezt nem tudjuk biztosítani – például mert nem rendelkezünk egy borospincével –, akkor elég, ha a fenti szélőségeket figyelembe vesszük.

Ha már megvan az adott hőmérséklet, amit biztosítani tudunk az italoknak, ügyeljünk arra, hogy kitartsunk amellett. Azaz: kerüljük a túl drasztikus és rendszeres hőmérséklet-ingadozást, ez ugyanis rossz hatással lehet mind az italra, mind a csomagolásra. Az ital térfogatának folytonos változása ugyanis akár a dugót is kinyomhatja az üvegből – ezt pedig biztosan nem szeretnénk.

Dugó-kérdés

Amennyiben betartjuk a napi alkoholfogyasztás szabályait, gyakran előfordulhat, hogy egy üveget megbontunk, de nem fogyasztjuk el teljesen a tartalmát. Ilyen esetben nem érdemes megpróbálni visszagyömöszölni bele a saját dugóját, inkább egy vákuumdugóval zárjuk le! Így biztosan nem fog levegőzni, és a következő alkalommal is ugyanolyan íze és aromája lesz, mint amikor először nyitottuk fel. Itt azonban fontos megemlíteni, hogy bármennyire is gondosan tároljuk a már felbontott borokat, 3-5 napnál tovább ne tartogassuk, fogyasszuk el!

Horizontális szabály

Amennyiben dugós bort vásárolunk, alapszabály, hogy az üveget nem függőlegesen, hanem horizontálisan tároljuk. Ez azért fontos, mert így a dugó nedves maradhat, ami megakadályozza, hogy kiszáradjon és utat engedjen maga mellett a levegőnek. Így szintén sokkal tovább élvezhetjük az eredeti ízeket. Ehhez remek megoldást nyújt egy dizájnos bortároló elem: ezeket alapvetően úgy alakítják ki, hogy fektetve helyezhessük el benne az üvegeket. Így nemcsak jól mutat, de hasznos is, borrajongóknak pedig egyenesen kötelező berendezési tárgy!

Fényérzékenység

Kevesen tudják, de a borokat nem kizárólag a megfelelő hőfok miatt tárolják pincékben. A föld alatti zugok azért is előnyösek, mert ott nem érheti fény a borokat, ami egyébként károsíthatja a benne található ízeket és aromákat. Éppen ezért fontos, hogy otthon is igyekezzünk olyan helyre tenni az üvegeket, ahol a közvetlen napfény nem éri őket.

Nedvesség

Mindenhonnan azt hallhatjuk, hogy a borokat megfelelően nedves, párás közegben kell tartanunk. A kívánt 70 százalékos páratartalmat azonban nem egyszerű otthoni körülmények között biztosítani – és ezzel nincs is semmi baj. Elegendő lehet egy fix 50 százalék körüli páratartalom is, amelyet akár úgy is biztosíthatunk, hogy a bortárolóhely közelében elhelyezünk egy párásítót vagy akár egy tál vizet.

Megrázó élmény

Több teória is él arról, hogy a különböző vibráló tevékenységek a borok közelében károsíthatják az italok minőségét azzal, hogy felgyorsítja a benne lezajló kémiai folyamatokat. Ide tartozhat például a mosógép vagy a mosogatógép közelsége, de még egy nagyobb hangrendszer működése is megzavarhatja a megfelelő korosodást.

Lejárati dátum

Azt már említettük, hogy a felbontott borokat 3-5 napon belül érdemes elfogyasztani. De arról se feledkezzünk meg, hogy minden bornak van egy lejárati ideje. Egyes típusok persze a korral csak egyre jobbá válnak, azonban vannak olyan fajták is, amelyek igenis lejárnak. Fogyasszuk el még azelőtt!

Borozzunk, mint a profik!

Természetesen érdemes ügyelni arra is, hogy megfelelően fogyasszuk el a helyesen tárolt borokat. Szervírozzuk tökéletes hőfokon, igyuk a hozzá illeszkedő ételek mellé, az arra alkalmas borospohárból! Ha nem ittuk meg az egészet, akkor pedig ne feledjük egy vákuumdugóval lezárni, hogy több alkalommal is élvezhessük az ízek harmóniáját! Amennyiben ezeknek eleget teszünk, a borozás mindig kivételes élmény lehet.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.