A tavasz köztudottan a megújulás ideje – és ha már új az étrended, új ruhákat vásárolsz, új edzési szokásokat igyekszel felvenni, miért ne renoválhatnád át egy egy kicsit a környezetedet is? Akár meguntad a lakásod enteriőrjét, akár kipróbálnál néhány új stílust, most mindenképpen érdemes belevetned magad az átalakításba. Lentebb részletesen is kifejtjük, hogy miért éppen a tavasz a legtökéletesebb időszak egy kis felújításra, de néhány konkrét tippet is adunk arra, hogy pontosan mibe érdemes belevágnod a következő hónapokban.

Miért éppen tavasszal?

Az egyik legegyértelműbb érv a tavasz mellett, ha otthonfelújításról van szó, az nem más, mint a kedvező időjárás. Ilyenkor már bátran szellőztethetsz egy festés után és a kinti felújítási munkálatokba is gond nélkül bele tudsz kezdeni. Az sem utolsó szempont persze, hogy ilyenkor már hosszabbak a nappalok, így nem kell rövidre fogni az egy nap alatt elvégezhető munkálatokat.

Szintén a tavasz mellett szól, hogy ilyenkor az embernek alapvetően kevesebb programja van – te észrevetted már? Vége az év végi hajtásnak, lementek az ünnepek, de még nem kezdted el tervezni a nyaralásokat, nem igaz? Végül, de nem utolsó sorban ezekben a  hónapokban gyakrabban találkozhatunk kedvező árakkal és leárazásokkal, hiszen ilyenkor szórják ki a tavalyról megmaradt termékeket. Érdemes utánanézned az ajánlatoknak!

7+1 ötlet a tavaszi otthonmegújításhoz

Ha lélekben máris készen állsz arra, hogy egy friss, saját ízlésedre formált otthonban dőlhess hátra, akkor már csak néhány ötletre vagy attól, hogy belekezdhess a valódi munkába. Most mutatunk néhányat – hidd el, alig várod majd, hogy összefestékezett ruhában gyönyörködj a végeredményben!

Az első benyomás

Mint az élet megannyi területén, úgy az otthonod esetében is meghatározó az első benyomás. Egy ház vagy lakás esetén ez alapvetően a bejárati ajtó – amit most tavaszi díszbe öltöztethetsz! Ha nincs kereted arra, hogy lecseréld, akkor fesd le egy feltűnő színnel, ami azonnal kitűnik és meghatározza a hangulatot! Amennyiben ezt kiegészíted egy csodaszép tavaszi koszorúval, az összhatás lenyűgöző lesz.

Padlóötletek

Itt a tökéletes idő, hogy új életet lehelj a lestrapált padlódba! Néhány nap alatt teljesen úgy hatást kelthetsz azzal, ha felcsiszoltatod és lelakkoztatod a helyiségek keményfa-padlóját. Ha unod már a faborítást, akkor dönthetsz padlószőnyeg lerakása mellett is – a tavasz jegyében válassz egy világos, kellemes pasztellszínt!

Színes falfesték

Az egyik legegyszerűbb módja az otthon tavaszi renoválásának a falak kifestése. Ez ugyanis olyasmi, amit akár te magad is elvégezhetsz, a végeredmény pedig rögtön szembetűnő. Válassz a színes falfestékek közül, amelyekkel nemcsak hogy könnyű dolgozni, de még az otthonodat is megtöltik élettel! Az igazi tavaszi színek között vannak a lágyabb pasztellszínek, de a bátrabbak választhatnak egy élénk narancsot vagy rózsaszínt is!

Tapéta okosan

A színes falfestékek helyett egy hangulatos tapétát is választhatsz – amennyiben nem egyszínű falakra vágysz. Ebben az évben jó néhány olyan stílus hódít a tapéták terén, ami tavaszi hangulatot áraszt, de egész évben imádni fogod a falakon. Ilyen például a színpompás, mozgalmas retro, illetve a hatalmas, buja, zöld növényekkel teli dizájn is. Fontos azonban, hogy ha tapétázás mellett döntesz, tartsd szem előtt a kevesebb több elvét: nem szükséges minden falat elárasztani mintákkal!

Fal helyett…

Tavasszal nagyobb átalakításokat is bevállalhatsz: mi lenne, ha megnyitnád a lakás tereit azzal, hogy egy-két falat megszüntetsz? Ezzel a fény és a levegő szabadon áramolhat a helyiségek között, sőt, még tágasabbnak is tűnik majd a tér.

Világítás-részletek

Egy lakás hangulatát alapjaiban határozza meg a világítása. Ha egyes helyiségekben kevés a fény, helyezz el okosan néhány láthatatlan led-csíkot, vagy varázsolj bohém atmoszférát néhány rattan-állólámpával! Így világosabbak és élettel telibbek lesznek a szobák.

Színezd újra!

És itt gondolunk minden részletre! Nézz körül a színpaletta-piacon, és találd meg azt a kombinációt, ami a leginkább tetszik neked. Ezután nincs más dolgod, mint ez alapján „átszínezni” a lakást. Ha például megtetszik a méregzöld-pasztellrózsaszín kombináció, akkor keress ebbe a képbe illeszkedő kiegészítőket! Legyen szó a függönyökről vagy a díszpárnákról, mindenre figyelj oda, hogy az összhatás egységes legyen! Sőt, ha igazi renoválásra vágysz, még a bútorokat – vagy azok huzatát – is lecserélheted vagy lefestheted.

+1 Szedd rendbe a kertet!

Ha nem lakásban, hanem házban élsz, akkor az otthon része a kert is – tavasszal pedig végre lehetőséged nyílik arra, hogy ezzel is foglalkozz! Amikor már elmúlnak a fagyok, érdemes elkezdeni foglalkozni a dísznövényekkel. Először is, ültesd át a korábbiakat, lehelj beléjük új életet egy kis metszéssel! A kert hangulatát emellett feldobhatod néhány új, virágzó növénnyel is. Ha igazán szép kertet szeretnél, tervezd meg előre, hogy mi hová kerül majd, építs néhány útvonalat, helyezz el néhány kavicsos részt, esetleg egy sziklakertet!

Ilyenkor elkezdheted gondozni a gyepet is: ahol kicsit gyér, ültess fűmagokat, és locsold őket rendszeresen! De ne feledkezz meg a télen elhanyagolt kültéri bútorokról se: egy alapos tisztítás után kezeld le őket megfelelően, hogy a tavaszi csapadék ne tehessen kárt bennük.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!