76 külföldit juttatott hamis adatokkal magyar útlevélhez egy bűnbanda. Főleg ukrán, orosz és fehérorosz „ügyfelei” voltak a csalóknak. Még az okmányiroda ügyintézőit is megvesztegették. Most vádat emelt a Fővárosi Főügyészség nyolc emberrel szemben.

EU-n kívüli állampolgárokkal állapodott meg

Egy 36 éves férfi 2015-ben megállapodott az Európai Unión kívüli külföldiekkel, hogy pénzért segít nekik az unió és az Amerikai Egyesült Államok területére jogellenesen bejutni.

Hamis adatokkal adtak ki útlevelet

Ennek érdekében társaival megszervezte, hogy a külföldiek olyan útlevélhez jussanak, amely az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazta.

Az okmányiroda ügyintézőit megvesztegették

Az elkövetésbe bevontak két fővárosi okmányirodai ügyintézőt is, akik közül az egyiket megvesztegették, így juttatva a többek között ukrán, orosz, fehérorosz és albán “ügyfélkörüket” hamis magyar útlevélhez. A főügyész megjegyezte: a hatóság egy útlevelet – utólagos ellenőrzés miatt – végül nem adott ki.

A védelmi szolgálat derítette fel az ügyet

A jelentős biztonsági kockázatot jelentő ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel, és a feljelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság felszámolta a bűnszövetséget.

49 rendbeli hivatali vesztegetés

A Fővárosi Főügyészség az egyik okmányirodai ügyintézőt 49 rendbeli hivatali vesztegetéssel vádolja, továbbá a másik ügyintézővel együtt hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel.

6 vádlottra letöltendőt kértek

A bűnszövetség tagjai ellen a többi közt embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád. Az ügyészség a hat vádlottal szemben letöltendőt és pénzbüntetést indítványozott.

Felfüggesztett szabadságvesztés

Egy ukrán “ügyféllel” szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kért, egy adminisztratív ügyintézésben hamis meghatalmazásokkal segítő nővel szemben pedig pénzbüntetést indítványozott.

Az ügyintézőket véglegesen eltiltanák a foglalkozásuktól

A vádhatóság az okmányirodai ügyintézőket a foglalkozásuktól is véglegesen eltiltaná. A megvesztegetéssel vádolt okmányirodai ügyintézőt a törvény – a halmazati szabályok alapján – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Kiemelt kép: illusztráció