83 960 358-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma a világon, a járványban 1 827 178-an vesztették életüket és 47 286 643-an gyógyultak már meg a vírusból a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli számai szerint. A világjárvány egy éve korlátozza az emberek mindennapjait, azonban Merkely Béla bizakodó a védőoltással kapcsolatosan.

Több mint 80 millió fertőzött

A világon immár több mint 80 millió koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, a fertőzésben már majdnem 2 millióan, 1 827 178-an haltak meg és a gyógyultak száma 47 286 643. A koronavírus 191 országban és régióban van jelen.

Itthon 1410 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma

Magyarországon 1410 fővel emelkedett a koronavírus-fertőzéssel megbetegedett emberek száma, így itthon már 326 688 beteget tartanak számon. A fertőzésben elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9781 főre nőtt.

Folyamatosan nő a gyógyultak száma

A koronavírusból felépültek száma folyamatosan nő, itthon már 164 403-an gyógyultak meg a covidból, az aktív koronavírusos betegek száma 153 504 főre csökkent. Kórházakban 5529 koronavírusos beteget ápolnak, és közülük 402 ember szorul lélegeztetőgépes kezelésre.

Érkezik a vakcina

Magyarországra eddig 80 ezer Pfizer-védőoltás érkezett, amelyekkel folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a 21 kijelölt, kórházi oltóponton. A járvány terjedésének lassítása érdekében bevezetett védelmi szabályozások továbbra is érvényben maradnak.

Kilátásban az újabb vakcinák

Várhatóan az év első felében újabb védőoltások kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, vagyis Magyarországra további vakcinák érkezhetnek a későbbiekben. A koronavírus elleni vakcina ingyenes és önkéntes lesz, eddig mintegy 600 ezren regisztráltak a védőoltásra.

Merkely Béla bízik a védőoltásban

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy december 26-a óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat, eddig csaknem 2 ezer ember kapta meg az oltást – írja az Origo az M1 alapján.

Nem tapasztaltak mellékhatást

A koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban sokan szkeptikusak, azonban amióta egyre többen kapják meg az oltást, úgy, hogy az emberek nem tapasztalnak semmilyen mellékhatást, egyre többen jelentkeznek a védőoltásra.

Elfogadják a vakcinát

Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy az orvosok többsége, úgy 95 százaléka, elfogadja az oltást, és az egészségügyi szakdolgozók zöme is beoltatná magát.

Csak a vakcina segíthet

A Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor azt is megjegyezte, ahhoz hogy többen akarják magukat beoltatni, még sok mindent kell tenni. Az orvos megerősítette, hogy a védőoltás elengedhetetlen a nyájimmunitás kialakulásához, nem utolsó sorban pedig az egyénnek védelmet nyújt a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Egyre többen akarnak orvosok lenni

Merkely Béla arról is beszélt, hogy látja a fiatalok körében az érdeklődést az orvosa pálya iránt, ezért az érettségizők érdeklődése miatt a Semmelweis Egyetem online nyílt napot tart január 15-én és 16-án.

Kiemelt kép: Koronavírus-védőoltás – Forrás: BudaPestkörnyéke