844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő, 4117-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 8394 fő. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a kormány hivatalos oldalán.

Akár 48 órát is várni kell a mintavételre

Vasárnap jelentette be az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, hogy miután a háziorvos indokltnak látja a tesztelést egy betegnél, akkor a mentők 24-48 órán belül kiérkeznek. Csató Gábor elmondta: naponta átlagosan 2500-3000 mintát vesznek le a mentők. Vannak olyan egységek, amelyek egy nap alatt 30 mintát is le tudnak venni.

A koronavírus-gyanús esetek mintavételére pluszkapacitásokat állított be a mentőszolgálat. Kedd óta pedig a betegszállítókat is bevonták ebbe a feladatba.

A jellemző tünetek kapcsán említette, hogy sok betegnél előfordul a láz, a száraz köhögés, az íz- és szaglásvesztés.

Budapesten a színházakban súlyos a helyzet

Több fővárosi színházban, illetve a budaörsi teátrumban is találtak koronavírus-fertőzötteket. A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy Kern András is hatósági karanténba került. A járvány miatt sorra maradnak el a színházi előadások.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvay Károly