A friss adatok szerint meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 698 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölték vasárnap.

9047 halálos áldozat

A kormányzati portálon azt írták: 316 060-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9047-re emelkedett, a gyógyultak száma 130 420. Az aktív fertőzöttek száma 176 593.

20% alatt a budapesti fertőzöttek aránya

Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 20 százaléka budapesti. Kórházban 6072 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 467-en vannak lélegeztetőgépen.

Szilveszterkor is kijárási tilalom lesz

Hatósági házi karanténban 24 327-en vannak, a mintavételek száma 2 610 590-re emelkedett. Kiemelték, hogy továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél, ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány január 11-ig meghosszabbított. Az este 8 órától hajnal 5 óráig érvényes kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Felfüggesztették a repülőjáratokat

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat.

Tegnap megérkezett az első adag vakcina

Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása.

Folyamatosan oltanak

Az öt kijelölt kórházi oltóponton – a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában – vasárnap és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat.

Idén újabb adag vakcina érkezik

A következő vakcinaszállítmány várhatóan még december végén megérkezhet, és azt újabbak követik majd, a szállítással egy ütemben pedig folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása – tették hozzá.

Más vakcinák is lesznek

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Azt írták: már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

MTI/BPK – Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt