905 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon az elmúlt 24 órában. 649-en vannak kórházban, ebből 40-en lélegeztetőgépen.

900 felett a fertőzöttek száma

905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 31 480 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

11-en haltak meg

Elhunyt 11 beteg, közülük tízen hetven év felettiek, így az elhunytak száma 833 főre emelkedett, 8 165-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 482 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 51%-a, a gyógyultak 35%-a budapesti.

649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

4 iskola tért át a digitális oktatásra

Az Operatív Törzs jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. 

35 millió fertőzött van

A világon 35 079 152 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 036 111, a gyógyultaké pedig 24 429 024 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

Veszélyben a túlsúlyosak

A túlsúlyosokra Szlávik János főorvos szerint azért veszélyesebb a fertőzés, mert nehezebben kapnak levegőt, és rosszabb az oxigénforgalmuk. A Szlávik doktor azt is elmondta, hogy a koronavírus-fertőzés korai szakaszában kedvezőek a tapasztalatok a favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel.

Kórházi körülmények között adható gyógyszer

Szlávik János kiemelte: a favipiravir egy influenza kezelésére használható gyógyszer a Távol-Keleten, Magyarországon jelenleg kórházi körülmények között lehet adni a betegeknek.

Gyorsan hat

Az infektológus arról is beszélt, hogy adagolása a testsúlytól függ, naponta több tablettát kell beszedni. Úgy tűnik, nagyon kevés mellékhatása van, viszont gyorsan hat, a korai stádiumban kezelt betegeknél hamar elmúlik a láz és jobban lesznek. 

Jövő évig várni kell a vakcinára

Szlávik János szerint többféle vakcinakutatás folyik a világon, és néhány vakcinát már törzskönyveztek. Magyarország az Európai Unió tagállamaként elegendő mennyiségű vakcinához jut majd hozzá, de erre úgy tűnik, a jövő év elejéig várni kell.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly