920 fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon. 158-an vannak lélegeztetőgépen. Egy kiszivárgott dokumentum szerint 2 hét múlva 40 ezer fertőzöttel számol a kormány.

900 felett a fertőzöttek száma

920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

27-en haltak meg

Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak.

1500 felett a kórházban kezeltek száma

Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő. Jelenleg 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Novemberre 40 ezer fertőzött

November elejére már 40 ezer aktív koronavírus fertőzött is lehet, ez szerepel abban a kormányzati dokumentumban, amely az RTL Híradó birtokába jutott.

Nem tiltják be a tömegrendezvényeket

Az egészségügyért felelős államtitkárság ebben azt írja, hogy ennek ellenére meg lehet tartani az október 23-i ünnepségeket, a november 1-jei miséket és a karácsonyi vásárokat.

Aki beteg ne menjen rendezvényre

Ehhez javasolják a megfelelő távolságtartást, a maszkviselést, a rendszeres kézmosást és azt, hogy aki betegnek érzi magát, az ne vegyen részt a rendezvényeken.

Jön az új teszt

Sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR-teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki – mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A PCR 2 lépcsős teszt

A rektorhelyettes elmondta, a PCR-tesztek a vírus örökítőanyagát használják, hogy kimutassák a kórokozót; ehhez egy kétlépcsős eljárásra volt szükség: először kivonták az RNS-t, majd sokszorozták azt.

Két óra alatt megvan az eredmény

A gyors PCR-teszt esetében egylépcsőssé válik az eljárás, és nincs szükség az RNS kivonására, amivel legalább hat órát spórolnak. A teljes folyamat így körülbelül két órát vesz igénybe, és kevesebb szakemberre van szükség hozzá.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI