976 új fertőzöttet azonosítottak és 95-en haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. Közben az izraeli kutatók felfedezték, hogy a Pfizer/BionTech vakcina képes megakadályozni a koronavírus továbbadását.

Új fertőzöttek

976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

95-en haltak meg

Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. 

Új felfedezés a Pfizer vakcinánál


Egy izraeli kutatás szerint a Pfizer/BionTech által készített vakcina nemcsak a betegséget, hanem a fertőzés továbbadását is megakadályozhatja – írja az Infostart. 

Antitesteket vizsgálták

A kutatók azt vizsgálták meg, hogy a Pfizer/BioNtTech vakcinájával történő beoltást követően milyen sűrűséggel jelennek meg az antitestek a vérben. Az eredmények azt mutatták, hogy a vakcina képes lehet meggátolni akár a fertőzés továbbadását is.

Lelassíthatja a járvány terjedését

Az eredménynek azért lenne nagy jelentősége, mert a járvány terjedését az lassíthatná le igazán, ha a beoltották nemcsak maguk válnának immúnissá, hanem másokat sem fertőzhetnének meg, vagy legalábbis csökkenne ennek az esélye. 

Rengeteg antitest termelődik

A kutatás szerint a második vakcina beadása után egy héttel hússzor annyi antitest volt a beoltottak vérében, mint más oltások esetén. De ennyi antitestet még azok szervezete sem termel, akiknél súlyos lefolyású volt a betegség.

Nem tudják, meddig tart a védettség

Ugyanakkor a kutatók arra is figyelmeztettek, hogy továbbra sem lehet tudni azt, hogy hány hónapig tart az oltóanyag által biztosított immunitás, valamint hogy a magas antitestszint nem minden esetben jelent biztosítékot arra, hogy a beoltott személy nem tudja átadni másnak a fertőzést. 

A magyar kutató érdeme a vakcina

Az Pfizer/BionTech vakcinát, egy magyar kutató szabadalma alapján fejlesztették ki. Karikó Katalin Szegedről származik, ott kezdte kutatói tevékenységét. Miután elbocsátották, Amerikába költözött családjával.

Magyarországra jön Karikó Katalin

Hétfőn Botka László bejelentette, hogy Karikó Katalin Szeged Díszpolgára lesz. Az elismerést személyesen, május 21-én veszi át. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Mohai Balázs