951 újabb koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a legfrissebb adatok szerint. Elhunyt egy 48 éves férfi. A legújabb kutatás szerint a maszkhasználat segít mérsékelni a betegség súlyosságát.

951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában. Ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 8 krónikus beteg, köztük egy 48 éves férfi. Így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 56%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Nagyon-nagyon fontos a maszkviselés

„Az általános maszkhasználat növelheti azok számát, akik ha meg is fertőződnek, tünetmentesek maradnak” – derül ki a New England Journal of Medicine cikkéből, amelyről Merkely Béla rektor készített összefoglalót a semmelweis.hu-n.

A cikkben többek közt azt írják, hogy a maszkhasználat segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek.

Ha ez a hipotézis beigazolódik, lehetséges, hogy a mindenkire kiterjedő maszkviselés egyfajta „varioláció” lesz, amely immunitást generálhat, ezáltal lassíthatja a vírus terjedését.

Müller Cecília egykori véleménye szerint nem szükséges maszkot hordani

A koronavírus-járvány első hullámának kezdetén, tavasszal Müller Cecília országos tisztifőorvos többször elmondta, hogy nem szükséges maszkot hordani, sőt az még káros is lehet. Miután már a fél világ maszkot hordott és egyre több magyar orvos érvelt a maszkhasználat fontossága mellett, Müller Cecília is arról kezdett beszélni, hogy fontos a maszkhasználat, ma pedig már kifejezetten kéri, hogy minél többen hordjanak maszkot.

Kiemelt kép: illusztráció