A háború, az aszály és a forintgyengülés együttes hatása miatt manapság már heti 20 forintokkal emelkedik az ár és csak egy dolog állhat a további tojásinfláció útjába: a fogyasztók.

Brutális emelkedés

Brutális mértékben nőttek az élelmiszerárak az utóbbi hónapokban. A kenyér- 66%-mellett a tojás ára nő a leggyorsabban. A havi drágulási ütemben  Európa-bajnokok lettünk: 9,8 százalékkal emelkedtek a tojásárak itthon augusztusról szeptemberre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem ma kezdődött

Csúnyán megszaladt a tojás ára már tavaly. Egy évvel ezelőtt forint kötül volt darabja. Idén októberben pedig már 108 forintba került az M-es méretű tojás az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint. Egy hét alatt 16 forinttal ment feljebb az átlagár.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megállíthatatlannak tűnik a drágulás

Jelenleg 100-120 forint körül lehet a tojás átlagos fogyasztói ára, 90 forint alatt már sehol sem lehet találni – mondta el a Forbes.hu-nak Németh Zoltán, a tojástermelő Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója. Németh tapasztalata szerint hetente továbbra is 10-20-30 forinttal emelkedhetnek az árak.

Kevés a hazai

A háború hatása a külkereskedelmen keresztül gyűrűzött be. Szakértők szerint Magyarország csak 50-60 százalékban tudja saját forrásból fedezni a tojásfogyasztását, így importra szorul. 

A lengyelek is keletről vásároltak

Eddig Lengyelországból szereztük be a többletet, de az orosz-ukrán háború kitörésével fordult a kocka. Kiderült, hogy a lengyelek az ukrán exportra támaszkodtak, ez a csatorna elapadt, egyre nő a hiány.

A hiány drágulást hoz

A hiány iszonyatosan megemelte a hazai keresletet, ami az árakat is magával húzta. A hazai termelésű tojás ára nem fog csökkenni, hiszen nőtt a takarmány ára és az áram drágulását is beleépítik a termelők az árakba.

150 forint

A BudaPestkörnyéke.hu információi szerint egy darab tojás áránál 150 forintnál alakulhatna ki az új egyensúly. Az fogja megállítani a piacot, hogy a 150 forintos tojás láttán már nem fognak bundás kenyeret vagy rántottát enni az emberek, nem veszik meg a terméket, kénytelenek lesznek lejjebb vinni az árakat a kereskedők és a termelők.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: YouTube.com