A fővárosi 2. kerületben szeptembertől már lesznek olyan lakossági parkolók, amikért a nem fizetős zónában is fizetni kell, cserébe viszont csak a helyiek használhatják. A Hegyvidék viszont nem kapott engedélyt a Fővárostól a kizárólagos parkolásra, pedig néhány hónapja közösen terjesztették elő a javaslatukat.

Közös javaslat

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy Őrsi Gergely, a 2. és Pokorni Zoltán, a 12. kerület polgármestere közös javaslatot terjesztett elő a fővárosi önkormányzat elé: a 0-24 órás rezidens parkolásról szóló előterjesztést. A problémáról Pokorni Zoltán egy önkormányzati fórumon korábban azt mondta: a parkolási zónahatár mellett feltorlódó autók problémája elsősorban a 2., a 11. és a 12. kerületben létezik, ahol a parkolási zóna és a kerület határa nem esik egybe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A zónabővítés nem opció

Itt áll elő az a helyzet, hogy a határon túli első ingyenesen parkolható utca mindig dugig van, a lakosság meg őrjöng, mert elfoglalják a parkolóit. Erre nem jó válasz tovább bővíteni a zónát, mert mindig lesz egy ilyen zsúfolt utca, csak még kijjebb.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A parkolóőröknek sem lenne jó

Ráadásul minél nagyobb a parkolási zóna, annál rosszabb a hatásfoka, mert egyre kevesebb fizető autós áll benne, egyre kevesebbet fizet, a parkolóőrnek viszont körbe kell mennie.

A rezidens parkolás lehet a megoldás

Erre találták ki a belvárosi, kizárólagosan az ott lakók számára biztosított parkolás mintájára az úgynevezett zónahatár-rezidens parkolást. Amiben ez másabb lenne: ezekben a zónahatár melletti puffer körzetekben egész napra járna a helyben lakóknak a kizárólagos parkolóhasználat.

A 2. kerület belevág

Őrsi Gergely nemrég a közösségi oldalán jelentette be, hogy a zsúfoltság csökkentése érdekében a 2. kerület elsőként hoz létre olyan, csak helyi lakosok számára fenttartott parkolóhelyeket, amik fizetős zónán kívül találhatóak. Ezeket a parkolókat augusztusban jelölik ki, és szeptembertől már csak azok használhatják, akik kiváltják az önkormányzatnál a várakozási hozzájárulást.

Három típus

Ennek három fajtája van: a kerületi lakosok számára 2000 Ft/év, a kerületben dolgozó egészségügyi dolgozók számára szintén 2000 Ft/év, a kerületben telephellyel rendelkező gazdálkodók számára pedig 5000 Ft/év lesz ennek a díja.

Meglepődtek a 12. kerületben

A Hegyvidéki Önkormányzat a 2. kerületi hír kapcsán úgy fogalmazott: a zónahatárra vonatkozó rezidens parkolás tervét a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai dolgozták ki, ehhez csatlakozott a 2. kerület, és a javaslatot a két polgármester közösen nyújtotta be. Ezért a 12. kerület igencsak meglepődött, hogy ők nem kaptak engedélyt a Fővárostól a kizárólagos parkolásra.

Választ várnak

Meg is jegyezték: remélik, hogy ennek “csupán adminisztratív, nem pedig politikai okai vannak, és a Főváros nem tesz különbséget kormánypárti és ellenzéki vezetésű önkormányzatok között” Hozzátették: a Hegyvidék azonnal kereste a Főváros vezetését, hogy mi a magyarázata a történtekre és jövő hét elejére ígértek választ – olvashatjuk az ittlakunk.hu oldalon.

Heves vita

A Fővárosi Közgyűlésben egyébként heves vita bontakozott ki a parkolási rendelet módosítása körül, mivel nem volt egyértelmű, hogy a parkolási zónákon kívüli kizárólagos lakossági parkolóhelyek rendezéséhez a KRESZ-hez kellene hozzányúlni, ami azonban nem fővárosi hatáskör. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orló utca – 2. ker / Google Street View