Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője az Életközelben videósorozat legújabb epizódjában beszélt arról, hogy a kormány jól döntött, akkor amikor úgy határozott, hogy a Sinopharm kínai vakcinát is alkalmazni kezdi. Ezt pedig alátámasztja az is, hogy a WHO is kimondta: a kínai vakcina megfelelő.

Személyesen ellenőriztek

Kásler Miklós a felvételen arról is beszélt, hogy a múlt év végén magyar szakemberek is odautaztak a gyártás helyszínére Kínába, illetve Oroszországba, azért, hogy személyesen ellenőrizzék a gyártási folyamatokat, ezt követően pedig a dokumentációt átnézve mindent rendben találtak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megfelelő a Sinopharm

Az Emmi minisztere arról is beszélt, hogy ezután nyolc vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, a vizsgálatok során pedig mindent rendben találtak, így már kétség sem férhetett hozzá, hogy a Sinopharm megfelelő.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Az ellenzékre is kitért

A miniszter azt is mondta, hogy az ellenzék hiába vitatkozik a WHO-val, mert ezt a vitát sosem fogják megnyerni, utalt ezzel arra, hogy az ellenzéknek fenntartásai voltak a keleti vakcinákkal kapcsolatosan, ami miatt hamar oltásellenes baloldalnak kiáltották ki őket.

A beoltottság a fő cél

“Minél több ember tartózkodik az oltástól, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megkapják a betegséget annak az összes kockázatával” – mondta Kásler, aki azt is hangsúlyozta, hogy a mielőbbi beoltottság fő cél.

A vakcinák hatásossága

Az Emmi minisztere arról is beszélt, nem tudni egyelőre meddig hatásosak a vakcinák, ugyanis a vizsgálatok még most is folyamatban vannak.

Klinikai vizsgálatok

“Az összes vakcinateszt után elindítottunk egy klinikai vizsgálatot. Folyamatosan egyre többet és többet tudunk meg az azokból kinyert adatokból. Már május végén lesznek kezdeti eredmények. Mivel a vizsgálat időtartama egy év, az első év végén meg tudjuk mondani, hogy kitart-e a védettség.”

Harmadik oltás

A kérdésre, hogy kell-e egy harmadik védőoltás Kásler Miklós azt mondta: jelen pillanatban senki nem tudja megmondani, mert a vakcinák kifejlesztése óta nem telt el annyi idő.

A fiatalok oltása

Továbbá arról is beszélt, hogy az összes vakcina esetén vizsgálják a fiatalok olthatóságát is: „Van olyan vakcina, ami egészen féléves korig próbál eredményt elérni” – fogalmazott a miniszter. “Ha megvannak a megfelelő minőségi szakmai paraméterek, Magyarország is fog csatlakozni ezeknek a korosztályoknak az oltásához” – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A teljes epizód itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila