Ma lenne 79 éves Tahi Tóth László. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész 2018-ban, türelemmel és méltósággal viselt betegsége után hunyt el. Kollégái a mai napig szeretettel gondolnak vissza rá.

Elég volt egy szemvillanás

„Néhány évvel fölöttem végzett a színművészetin, de nagyon sok humoros epizódban játszottunk együtt, sőt azt hiszem, a Fiúk a térről mindkettőnknek az első filmje volt, ebben is együtt játszottunk. Olyan ember, olyan színész volt, akinek egy szemvillanásából lehetett tudni mindent, ezzel az egy pillantással instruálni tudott” – emlékezett vissza rá pályatársa, Harsányi Gábor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megérdemelte a Kossuth-díjat

„Nagyon örülök, hogy még életében megkaphatta a Kossuth-díjat, mert nagyon megérdemelte, bár akkor már nagyon beteg volt. A betegségét is méltósággal viselte, még az utolsó időkben is viccelődött, és úgy köszöntött, amikor találkoztunk, mintha mi sem történt volna” – tette hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Súlyos beteg volt

„Emlékszem egy régebbi beszélgetésünkre, amikor szóba kerültek az egészségi problémáink is, akkor mondta, hogy úgy érzi, mintha el lenne záródva a nyaki ütőere, valahogy úgy fogalmazott, ki kéne fújatnia. Akkor még valószínűleg nem tudta, hogy súlyos beteg, de azt a pillantását, ahogyan azt akkor mondta, megjegyeztem magamnak, mert volt benne valami nagyon furcsa, talán sejtette, hogy nagyobb a baj” – emlékezett vissza a Blikknek Harsányi Gábor.

Pótolhatatlan egyéniség

Kautzky Armand rengeteget rádiózott és szinkronizált Tahi Tóth Lászlóval, de pár darabban még együtt is játszottak. „Azt szokták mondani, hogy mindenki pótolható. Valahol ez így is van, de azért ez nem teljesen igaz. Laci egy igazi nagy egyéniség volt, pótolhatatlan az ő személye. Lehet játszani a szerepeit, de az a hangszín, az a tónus, az az egyéniség és humor, ami neki volt, az pótolhatatlan” – vélekedett a lapnak Kautzky.

Profi volt a színpadon

„A karrierem elején, emlékszem, meghívtak egy Rádiókabaré-felvételre. Számomra ez egy teljesen új helyzet volt és halálosan izgultam. Laci viszont profi volt ebben. Folyamatosan lestem, mennyire profi, hogyan készül, csinálja az apró technikai trükkjeit, és hogyan készít elő egy poént” – tette hozzá.

Felülmúlhatatlan volt a humora

A visszaemlékezések szerint Tahi Tóth László egyénisége páratlan volt, a humora pedig felülmúlhatatlan. Nyertes Zsuzsa több darabban is a partnere volt Lászlónak, a színésznő felelevenítette, milyen emlékei vannak arról a napról, amikor először kérték fel Tahi Tóth László partnerének.

„Leírhatatlan érzés volt”

„Rajongtam érte! Olyan fizimiskája, humora volt, és olyan jóképű volt, hogy amikor úgy hozta a sors, hogy én leszek a partnere, hát az leírhatatlan érzés volt! Először el sem hittem. Ő volt az egyik legkedvesebb, leg­édesebb, legaranyosabb, legjobb partnerem. Nagyon sokat játszottam vele, együtt jártuk az országot, de még Svájcban is voltunk” – mondta a művésznő.

„Folyton improvizált

„Amikor felült egy ilyen minibuszra, rögtön humorizálni kezdett: rátapadt az ablakra, és eljátszotta, hogy nincs helye a buszon. A próbák alatt is borzasztó nehéz volt megállni nevetés nélkül, mert folyton improvizált” – fűzte hozzá Nyertes Zsuzsa.

Haláláig a Vígszínház tagja volt

Tahi Tóth László Budapesten született 1944. január 23-án, és ugyanitt halt meg 2018. február 22-én. 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezután haláláig a Vígszínház tagja volt. A színdarabok mellett számos filmben, tévéjátékban és kabaréműsorban szerepelt. A leggyakrabban foglalkoztatott szinkronszínészek közt tartották számon. Szívesen festett, festményei kiállításokon is szerepeltek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tahi Tóth László. Forrás: Youtube.