A grillezésről a legtöbb embernek az ízletes steakek és a kellemes családi hangulat jut eszébe, kevesen asszociálnak a égési sérülésekre. Azonban ha nem odafigyelve grillezünk, akkor bizony egy véletlen baleset is komoly következményekkel járhat. Szerencsére léteznek olyan grillezéshez használható eszközök, melyeket bevetve jelentősen csökkenthetőek a balesetek kockázatai. De melyek ezek? Mutatjuk!

Elektromos grillgyújtó

Az első veszélyforrás a tűzgyújtás, hiszen ha nem megfelelően végezzük, könnyen megégethetjük magunkat. Ez főként akkor okoz gondot, ha olyan tűzgyújtási technikát alkalmazunk, ami különösen problémás biztonsági szempontból, mint például a gyújtókocka használata. Bár azt el kell ismerni, hogy ennek segítségével egyszerű a begyújtás, de nagyon oda kell figyelni közben. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy mivel a gyújtókocka gyújtófolyadékkal van átitatva, a felszálló füst megváltoztathatja az étel aromáját, de nem éppen előnyére.

Többek közt ezért is javasolt lecserélni a gyújtókockát elektromos grillgyújtóra, aminek használata az étel ízére nincs hatással és nem is balesetveszélyes. Az elektromos grillgyújtó ugyanis elég hosszú ahhoz, hogy a végét a faszénhez téve biztonságos távolságban legyünk a fellobbanó lángoktól. Nem beszélve arról, hogy a használata igen egyszerű, mivel gombnyomásra működik, vagyis miután a grillgyújtó végét a faszénhez tettük, nincs más dolgunk, mint addig nyomni a gombot, amíg a faszén meg nem gyullad.

Edényfogó kesztyű

Az edényfogó kesztyű feleslegesnek tűnhet elsőre, hiszen ott van helyette a jól bevált, több rétegben összehajtogatott konyharuha. Azonban ez nagyon balesetveszélyes, hiszen egyrészt a konyharuha csücskei általában lelógnak, ami gyulladásra hajlamos, másrészt még ha több rétegben összehajtva is használjuk, akkor sem hőálló, vagyis a forróságtól nem fog megóvni, harmadrészt pedig ezzel a módszerrel még a fogást is nehezítjük.

Erre találták ki viszont a hőálló edényfogó kesztyűt, ami 260 fokig véd a forróságtól, szilikonanyagának köszönhetően nem gyúlékony, és a kesztyűn kialakított csúszásgátló felület még a fogást is biztosabbá teszi.

Grill fogócsipesz

A grill fogócsipesz hasonlóan az edényfogó kesztyűhöz feleslegesnek tűnhet, hiszen valószínűleg mindenki konyhájában található egy hagyományos konyhai fogócsipesz.

A probléma csak az, hogy a konyhai eszközök igen kicsik, emiatt pedig nagyon közel kell menni a grillsütőhöz, ami balesetveszélyes helyzetet teremt. Egy megfelelő grillező eszközzel viszont kellően hosszú, hogy biztonságos távolságból meg tudjuk fogni vele az ételt, ráadásul ha olyanunk van, aminek az egyik vége sima, a másik recés, azzal stabilan meg is tarthatjuk, illetve megfordíthatjuk az éppen készülő fogást.

Amennyiben neked is szükséged lenne a fent említett eszközökre, keresd fel a Grillplaza.hu oldalát, ahonnan megrendelheted ezeket!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!