A fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK szigorította a közösségi közlekedés használatakor kötelező maszkviselés ellenőrzését. Egy friss felmérései szerint 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken. Néhány utast figyelmeztetni kellett a maszkviselésre, pótdíjazni azonban egyiküket sem volt szükséges.

A napokban bevezetett szigorítás értelmében, a szabálykerülő magatartás visszaszorítása érdekében nagyobb létszámmal, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága munkatársainak közreműködésével dolgoznak a BKK ellenőrei.

Az utazók érvényes jegyének, bérletének megléte mellett azt is ellenőrzik, hogy a közlekedők betartják-e az április vége óta érvényben lévő, az arc kötelező eltakarásáról szóló szabályokat.

Aki nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot, kendőt vagy sálat, azt nemcsak kizárhatják az utazási szolgáltatásból, de 8000 forintos helyszíni pótdíj megfizetésére is kötelezik.

Eddig több utast figyelmeztetni kellett az előírások betartására, azonban kivétel nélkül mindegyikük együttműködő volt, ezért egyelőre egyetlen esetben sem kellett utasokat pótdíjazni szabálykerülő magatartása miatt.

A BKK szerkesztőségünknek küldött közleményében azt írja, hogy a fokozott ellenőrzés folytatódik, és a következő napokban a kevésbé frekventált vonalakon is számítani lehet az ellenőrökre és a közterület-felügyelőkre.

A BKK munkatársai a város több különböző csomópontjában az elmúlt két napban mintegy 20-20 ezer fős mintán ellenőrizték az előírások betartását, és megfigyelésük szerint városszerte az utasok 96-98 százaléka visel maszkot, esetleg sálat, kendőt.

A szakviselési hajlandóság utoljára az egészségvédelmi előírások április végi bevezetése utáni napokban volt ilyen magas, a számok a nyár második felére már csak 85 százalék körüli eredményeket mutattak – írja a BKK.

Ez azt jelenti, hogy bár a szabályokon és az ellenőrzéseken szigorítani kellett, de alapvetően az utasok döntő többsége megértette, hogy milyen fontos saját magunk és utastársaink egészségének védelme.

Kiemelt kép forrása: BKK