Máris gond van az atlétikai világbajnoksággal. A Budaest felé tartó vihar miatt ugyanis elhalasztották két órával a vb egyik első számát, a férfi 20 kilométeres gyaloglást.

Halasztás

A szervezők tájékoztatása szerint a szombaton 8.50-re kiírt verseny 10.50-kor rajtol majd a Hősök teréről. A hazaiak közül elsőként a 2017-es londoni világbajnokságon ötödik Helebrandt Máté indul Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményén, amelyet az utcai futó- és gyaloglóversenyek mellett a Nemzeti Atlétikai Központban rendeznek és jövő vasárnapig tart. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem befolyásolja?

A halasztás kapcsán megszólalt Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója is, aki azt közölte, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ szombat délelőtti programját nem befolyásolja a fővárosra lecsapó vihar.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tartják a kapcsolatot

„Két órával csúszik a férfi 20 kilométeres gyaloglás rajtja, azaz 10 óra 50 percre, de folyamatosan kapcsolatban vagyunk az Országos Meteorológiai Szolgálattal és percről percre friss információt kapunk. A jelenlegi várakozások szerint az első versenyszám a stadionban 10 óra 30 perckor, tehát idejében elindul, a kapukat megnyitottuk és folyamatosan engedik be a nézőket a lelátóra” – mondta a Hősök terén Németh Balázs az MTI-nek, majd hozzátette, hogy a villámlásveszély miatt volt szükség a gyaloglóverseny halasztására.

Urai a helyzetnek

„Azt tapasztalom a helyszínen, hogy mind a szervezőbizottság, mind a nemzetközi szövetség illetékesei urai a helyzetnek. Nyilván a kilátogatók, sportolók, sportvezetők és minden honfitársunk biztonsága az elsődleges, ezt tartjuk szem előtt, és ugyanez igaz a Nemzeti Atlétikai Központra is” – hangsúlyozta a helyszínen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa.

FRISSÍTÉS!

A vihar miatt egy órával elhalasztották a budapesti atlétikai világbajnokság szombat délelőtti programját a Nemzeti Atlétikai Központban. „Egy órával, 11 óra 30 percre elcsúsztattuk a délelőtti program rajtját, az esti programban viszont nincs változás. A nézők folyamatosan érkeznek a stadionba, délelőtt 10 óráig mintegy 2500-an léptek be, ők fedett, száraz helyen vannak. Bízunk benne, hogy a zivataroknak a leghevesebb része elvonult, csendes eső még várható, de az Atlétikai Központban nem ázik meg senki. Az esti megnyitó pedig a jelen állás szerint 18 órakor kezdődik” – mondta az MTI-nek Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. A Nemzeti Atlétikai Központban 10.30-kor a férfi súlylökés selejtezője kezdődött volna, Tóth Balázzsal. A vb első napján 19 magyar atléta lesz érdekelt.

Az OMSZ kiadta a riasztást

Az OMSZ egyébként felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a fővárosra, valamint Fejér és Pest vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel. A veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Pest megyében narancs riasztás van érvényben

Fotó: met.hu

Zivatarok

A meteorológiai szolgálat közölte: szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye.

Villámárvíz is lehet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

FRISSÍTÉS!

Visszavonta a felhőszakadás veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor