Hétfőtől a budapesti és a Pest megyei lakosok nem mehetnek vidékre, a vidékiek azonban jöhetnek Pest megyébe és Budapestre. A BKK járatai is másképp közlekednek.

Mától Budapest és Pest megye kivételével országszerte a szokásos rendjüknek megfelelően tarthatnak nyitva az üzletek. A központi régióból csak alapos indokkal lehet vidékre utazni. Ezt rendőrök is ellenőrzik majd.

A vidékiek azonban megkötés nélkül jöhetnek a fővárosba: hétfőn a járványügyi védekezés szempontjából kettészakad az ország.

A fővárosban és környékén csak anyák napján voltak nyitva hosszabban a virágboltok, hétfőtől be kell zárniuk délután háromkor. Ez a szabály vonatkozik a budapesti plázákban található üzletekre is.

Ahol a járvány miatt bezártak az óvodák és a bölcsődék, ott kötelező lesz ingyenes ügyeletet tartani. Maximum öten lehetnek egy csoportban, és a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a gyerek nem beteg.

Budapesten és Pest megyén kívül kinyithatnak az éttermek, szállodák, strandok, állatkertek és szabadtéri múzeumok. 
Augusztus 15-ig 500 fő alatti rendezvények sem szervezhetőek, még szabad téren sem. Ez az ország egész területére érvényes. A 65 év felettiek mindenütt csak 9 és 12 között vásárolhatnak be, kivéve a piacokon. 

Másképp járnak a BKK járatai

Május 4-től május 21-ig újra a járványhelyzet előtt megszokott tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Ez azt jelenti, hogy mintegy 200 járművel több közlekedik majd, mint az elmúlt hetekben, amikor tanszüneti menetrend szerint közlekedtek a BKK járművei – közölte korábban a BKK.

A BKK járataira azonban csak maszkban vagy a szájat eltakaró kendőben lehet felszállni. Ugyanez vonatkoztik országosan a MÁV járataira is.

Kiemelt kép: illusztráció