A „három csapás” alkalmazásával ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre – erőszakos többszörös visszaesőként – azt a férfit, aki nemi bűncselekményt követett el egy gyermek sérelmére.

Mocskos dologra vette rá

A férfi 2022. május 16-án a délutáni órákban jutalom ígéretével a lakóhelyére csalta a buszmegállóban várakozó 11 éves kisfiút, majd nemi cselekményt végzett, végeztetett vele. Amikor a gyermek segítségért kiabált, illetve megkérdezte, hogy mikor mehet haza, bántalmazta, megfenyegette.

Videót mutatott neki

Mivel elégedetlen volt a kisfiú cselekményével, a telefonján egy  videót mutatott neki, és felszólította, hogy ő is azt csinálja, amit a felvételen lát.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Életfogytiglant kapott

Végül hajnali 5 óra után a férfi elengedte a gyermeket, aki az iskolába ment, és onnan értesítették a rendőrséget. A Győri Törvényszék a a férfit nemi erőszak bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Soha nem foglalkozhat gyermekekkel

A bíróság továbbá végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba. Megállapította, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Már kétszer elítéltek

A férfi cselekménye személy elleni erőszakos bűncselekménynek minősül, és mivel ilyen bűncselekmény miatt korábban már kétszer elítélték, a törvény értelmében erőszakos többszörös visszaeső, emiatt az újabb, súlyos bűncselekményért kötelező életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása vele szemben.

25 év múlva szabadulhat

A férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, ezért a védőjével együtt az ítélet ellen fellebbezett. A Győri Ítélőtábla a május 15-én kihirdetett határozatában egyetértett a főügyészség álláspontjával, a férfi bűnös, törvényes az életfogytig tartó büntetés kiszabása. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját az ítélőtábla 25 évben határozta meg.

Mi a három csapás törvény?

Az Országgyűlés által elfogadott három csapás törvény 2010 júliusában lépett hatályba. A jogszabály értelmében duplázódik azok büntetése, akik harmadjára követnek el valamilyen erőszakos, személy elleni bűncselekményt. Ha pedig a várható büntetés meghaladná a 20 évet, akkor tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapnak az elkövetők. 

Visszatartó ereje van

A három csapás törvénynek köszönhetően a legveszélyesebb, visszaeső bűnözőkkel szemben a bíróságok ma már olyan ítéleteket hoznak, amelyeknek kellő visszatartó erejük van. A jogszabály legfontosabb célja a társadalom védelme volt a veszedelmes, javíthatatlanul erőszakos bűnözőktől.

Tovább vannak börtönben

A notórius erőszakos bűnözők tovább vannak börtönben, ami nemcsak azt teszi lehetetlenné, hogy ez idő alatt újabb bűncselekményeket kövessenek el, hanem a társadalom igazságérzetét, szubjektív biztonságérzetét is jelentősen növeli.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció