Egy új kutatás szerint, amelyben a SARS-CoV-2 terjedésének folyamatát vizsgálták, kiderült, hogy a cipőre is akár rát tud tapadni a vírus, a levegőben pedig 4 métert is megtehet.  

A SARS-CoV-2, új koronavírussal fertőzött személyektől akár négy méterre is eljuthat a levegőben a kórokozó egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint – írja a 24.hu.

A kutatócsapat COVID-19 vírussal fertőzött betegek kórterméből és vuhani intenzív osztályról gyűjtött mintákat. A vizsgálat során a levegőn kívül más részeit is megvizsgáltak a termeknek, többek között a padlót, ahol rengeteg vírust találtak. 

Ezen jelenség hátterében a szakértők szerint az áll, hogy a gravitációs hatásnak köszönhetően lesüllyedtek a kórokozók, amik rátapadtak az egészségügyi dolgozók cipőire, akik más kórtermekbe átsétálva vitték magukkal a vírusokat.

Ezt az állítást alátámasztja az is, hogy olyan területeken is nagymértékű SARS-CoV-2-szennyeződést mutattak ki, ahol bizonyítottan nem fordultak meg koronás betegek, és a dolgozók cipőit átvizsgálta szintén megtalálták a vírust. 

Azonban a vizsgálatról érdemes tudni, hogy a talált vírusoknak a fertőzőképességét már nem vették górcső alá, és azt sem lehet tudni, pontosan mennyi kórokozó okozhat fertőzést. Ezek az eredmények azt szolgálják, hogy növekedjen a biztonság a kórházakban.

Kiemelt kép: Fertőtlenítés Érden – Forrás: Facebook/Csőzik Zoltán