Nagyszabású dolgok vannak készülőben, kérdés, milyen legyen az új csepeli hév? Kedden, május 11-én 17:30-tól online lakossági fórumot tart a Budapesti Fejlesztési Központ a MÁV HÉV-vel és Csepel önkormányzatával közösen a H7-es hév fejlesztéséről. A cikkünk végén megtalálod a fórum linkjét!

Elindult a fejlesztés

2020 nyarán elindult a csepeli hév teljes felújításának és meghosszabbításának tervezése a Budapest Fejlesztési Központ és a MÁV-HÉV Zrt. irányításával, az építkezéshez szükséges talajvizsgálatok is folynak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hosszabb lesz a HÉV

A fejlesztés legfontosabb része, hogy a hévet meghosszabbítják a Boráros tértől föld alatt a Kálvin térig, ezzel a csepeliek átszállás nélkül érhetik el az M3-as és M4-es metrót, valamint a belvárost. Régi ígéretről van szó, már a vonal 1951-es megnyitásakor, sőt, még korábban, amikor a szerelvények még a Közvágóhídtól jártak Csepelre, tervezték már a hosszabbítást.

A csepeli HÉV

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Föld alá megy a vonal

A csepeli vonal a Kvassay híd után megy majd a föld alá, a ráckevei vonallal a Közvágóhídnál fog találkozni, és a szintén felszín alatti Boráros téri új állomás érintése után a 3-as és 4-es metrók alá fog megérkezni a Kálvin térre a készülő tervek szerint.

Új megállók épülnek

Ugyancsak hosszabb lesz a hév Csepelen: egy megállóval, az Erdősor utcáig futnak majd a járművek, újabb utasok számára lehetővé téve a közvetlen eljutást a belvárosba. Ezen kívül a vonalat teljesen felújítják, új megálló épül ott, ahol a tervezett Új Duna-hídhoz kapcsolódó úthálózatot és villamosvonalat keresztezi a hév, így Újbuda vagy Ferencváros déli része felé is a mostaninál gyorsabban lehet majd utazni Csepelről. Az összes megálló akadálymentes lesz, a vonalon pedig új, szintén akadálymentes és klimatizált járművek közlekednek majd.

Csepel is megújulhat

Nem csak a hév, Csepel is megújulhat, a hévfejlesztés ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a ma még a közlekedés által használt területek egy része felszabaduljon. Ezek az értékes városi területek pedig teret adhatnak a csepeliek által igényelt új szolgáltatásoknak, köztereknek, zöldfelületeknek.

Jobb lesz, mint autóval közlekedni

A H7-es vonallal együtt újjászületik a H6-os ráckevei vonal is, így sokan azok közül, akik a csepeli agglomeráció településeiről ma még a csepeli hévvel járnak, autóval vagy busszal megközelítve azt, át fognak pártolni a ráckevei vonalra, hiszen az ugyanúgy a Kálvin térre fog járni, és ugyanolyan gyors és korszerű lesz. Csepel ezzel nagy átmenőforgalomtól szabadulhat meg.

Az 5-ös metró terve

A hévek fejlesztésének az elképzelések szerint lesz egy későbbi fázisa is távlatban, amikor az alagút a Kálvin tértől továbbmegy majd a belváros és a Duna alatt Óbudára. Ha megvalósul ez az 5-ös metrónak is nevezett távlati terv, Csepelről a főváros még több pontjára lehet majd közvetlenül eljutni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Te is elmondhatod a véleményed

A csepeli hév fejlesztésével kapcsolatban május 11-én, kedden, 17:30-tól lakossági fórumot tartanak, amit erre a linkre kattintva lehet majd elérni.

Kiemelt kép: A csepeli HÉV – Fotó: BPK