Közgazdászok szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer tulajdonképpen felfalja saját magát, ezért egy új tervet dolgoztak ki a rendszer átalakítására. A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferencián mutatta be, hogy miként nyúlna bele a nyugdíjrendszerbe, hogy a nyugdíj összege, sőt még a nyugdíjkorhatár is függjön a felnevelt gyermekek számától.

Új nyugdíjrendszert álmodtak meg

A szakmai kerekasztal-beszélgetésen a jelenlegi nyugdíjrendszer és a gyermekvállalás kapcsolatáról volt szó, az eseményen részt vevő közgazdászok pedig megállapították, hogy mivel a rendszer alapja a jövő nemzedék járulékfizetési képességéről szól, ezért a gyakorlatban semmi garancia nincs arra, hogy megfelelő mennyiségű tartalék álljon rendelkezésre a jövő nyugdíjasainak – írja a 24.hu a Növekedés.hu alapján.

Egyre kevesebb a gyerek

Banyár József, a Corvinus Egyetem tanára szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer alkalmazása vezetett oda, hogy csökkenni kezdett a gyerekek száma, ugyanis anyagilag egyszerűen nem éri meg gyermeket nevelni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nem tökéletes a rendszer

Banyár úgy véli, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer legnagyobb hibája, hogy az aktív dolgozók járulékfizetésére épül. Szerinte a rendszer a humántőke megtérülését elszakítja annak létrehozásától, vagyis a gyermeket közjószágnak tekinti. 

Nem éri meg gyereket nevelni

A fejlett, modern társadalmakban már nem igazán éri meg gyermeket nevelni, nem úgy, mint a feltörekvő társadalmakban, ahol a jólét a gyermekek számától függ. Kovács Erzsébet, a Corvinus oktatója egy statisztikával mutatta be, hogy 1999 és 2019 között látványosan csökkent a szülőképes korú nők aránya, míg az 50 év felettieké ugyanilyen arányban nőtt.

Növelni kellene a befizetéseket

Egy felmérés szerint 2018-ban Európában átlagosan 20 évvel élik túl a nyugdíjkorhatárt az emberek. Ugyan itthon ez a szám 17 év, de ez még így is jelentős összegű nyugdíj kifizetését eredményezi. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a befizetéseket jóval nagyobb mértékben kellene növelni ahhoz, hogy ki lehessen fizetni a nyugdíjakat és fenn lehessen tartani a rendszert.

Gyerekek jelenthetik a megoldást

A szakmai konferencia résztvevői szerint a fennálló helyzetre megoldás lehetne, ha figyelembe vennék, ki hány gyerekkel járult hozzá a nyugdíjrendszer fenntartásához, és ennek az arányában járna neki a nyugdíj, amelyben a végső finanszírozó a felnevelt gyermek lenne.

Pontozás alapján döntenének

Az új, javasolt rendszerben pontozással döntenének a nyugdíj összegéről úgy, hogy a felnevelt gyermek után pontokat kapnának a gyermekek nevelésében részt vevők. Az elképzelés szerint ha a gyermek neveléséhez a szülők és a társadalom 2:1 arányban járul hozzá, akkor a szülőknek járna gyermekeként egy pont, az adófizetőknek pedig járna fél pont.

Gyermekeken múlna a nyugdíj

Az új rendszerben tehát a gyermekteleneknek jóval kevesebb lenne a nyugdíja, vagy egy javaslat szerint az ő nyugdíjkorhatárukat meg kellene emelni. Az eddigi és az emelt nyugdíjkorhatár közötti időszakot egy új nyugdíjpillérből fizetnék ki, amelybe addig küldenék a pénzt a munkavállalók, amíg meg nem születik a második gyermekük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videón a teljes beszélgetés

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay