Hamarosan átadják a megszépült Deák Ferenc tér és Ferenciek tere metrómegállókat. Karácsony Gergely posztjában rántotta le a leplet az állomások új arculatáról.

Megragadta a főpolgármestert

A mindannyiunk számára ismerős motívumok mellett új elemekkel is bővül az állomások megjelenése. A Ferenciek tere építészeti koncepciója különösen megragadta Karácsony Gergelyt: az állomás hagyományos narancssárga színe mellett feltűnik a névadó szerzetesrend motívuma, míg a peronon állva Szent Ferenc legendájára is utalást találunk a légiesen absztrakt ábrákban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szépek lesznek

Az M3 vonala ugyanis nemcsak funkcionalitásában, hanem kinézetében is megújul. Az állomások akadálymentesek, korszerűek és szépek is lesznek – írta posztjában a főpolgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Friss lesz

Az újragondolt állomás aluljárószintjén a több mint negyven év alatt már megszokott narancssárga szín őrzi a múlt emlékét, de üde árnyalata frissességet sugall. A mozgólépcsőn leérve egy teljesen új látványvilággal találkozhatunk. A tervezők a felszínen lévő városi térnek nevet adó ferences rendre utalva választottak színeket és grafikai motívumot a peronszinten – írják a tervezők az oldalon, A visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. A nyers acél oszlopok esztétikailag tovább gazdagítják a teret, ugyanakkor illeszkednek a vonalra jellemző funkcionalista hagyományokhoz.

Maradnak a retro padok

Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala

Absztrakt és légies

A vágánytér burkolatára olyan grafikai képet képzeltek, ami kapcsolódik az állomás lényegét adó mozgáshoz, egyszerre absztrakt, légies, derűs, ugyanakkor finoman utal Szent Ferenc legendájára. Az állomás tervezői Kosztolányi Zsolt és Klopp András, a madár motívum megalkotásában Réti Kamillával és Somogyi Boglárkával egészült ki a tervezői csapat.

Videó az új állomásról:

Májusban nyílhat meg

Az M3-as metróvonal két utolsó felújított megállója legkorábban májusban nyílik meg az utasok előtt – értesült a Népszava. A lap emlékeztet, a legelső céldátumhoz képest öt évet, a 2019-es ütemtervhez viszonyítva egy évet késik a hármas metróvonal-rekonstrukció befejezése, de még 2020 őszén is 2022 végi átadásról beszéltek, ami később márciusra csúszott.

BKK válasza

„Bár az M3 metróvonal felújításának befejezését 2023 márciusára terveztük, a megújult Nagyvárad tér és Lehel tér végül 2023 májusától fogadhat az utasokat. A metrófelújítás felújítás szempontjából kulcsfontosságú két állomást 2022 májusában zárták le az utasok előtt, azóta több előre nem látható műszaki probléma merült fel, így egy év szükséges a teljes korszerűsítéshez” – írták.

Így lesz az átadás sorrendje

A felújítást koordináló közlekedési társaság ugyanakkor sietve hozzátette: a legforgalmasabb és egyben közlekedési csomópont szerepét betöltő Deák Ferenc téri és a szintén a városközponti Ferenciek tere állomást már jövő januárban visszaadják az utasforgalomnak. Így onnantól a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között metrószerelvényekkel lehet utazni – írja a 24.hu.

Már nem kell sokat aludni

2023 márciusára az Arany János utca és Nyugati pályaudvar állomások is elkészülnek, valamint az utólagosan akadálymentesített Dózsa György úti állomást is átadják, így a metrószerelvények a teljes M3 metróvonalon közlekednek. Igaz, a Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokon megállás nélkül haladnak majd át. Ezek az állomások májusig állomáspótló járatokkal lesznek megközelíthetőek.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenczek tere – Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala